След три години – 7 столични квартала с метро

В края на юли пускат разширението на втората метро линия от спирка "Джеймс Баучер" до спирка "Витоша"

01.03.2016 | 14:55 Редактор: Луиза Божинова
След три години – 7 столични квартала с метро

Само след три години и половина повече от 7 нови квартала ще могат да използват метро и ще имаме още 12 км подземен релсов път. 

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на разширяването на втори метродиаметър при кръстовището на бул. "Черни връх” и ул. "Сребърна”, предаде Агенция "Фокус”. 

"В "Красно село", освен изграждането на метростанция по бул. "Цар Борис III" ще бъде изградено и кръстовище на две нива, така че да може да се преминава по-лесно по едно от най-натоварените кръстовища в София", допълни още Фандъкова. 

Кметицата уточни, че срокът за изпълнение е различен и ще информират поетапно за всяко спиране и затваряне на движението.

Тя каза още, че очаква на 31 юли да бъде пуснато разширението на втората метро линия от спирка "Джеймс Баучер" до спирка "Витоша".

"Само след 5 месеца тук ще продължи метрото. Ще имаме нови 1,3 км подземен релсов път с още една метростанция", посочи тя и допълни, че с тази линия дължината на метрото ще надмине 40 км.

Фандъкова заяви, че се работи активно и над 75% от дейностите вече са завършени.

По думите й още над 20 хиляди души дневно ще използват метрото, което е най-екологичният и модерен градски транспорт.

"Ще бъде възстановено движението на трамвая до последната спирка, така че всъщност ще имаме връзка на последната спирка на трамвая с метрото и ще можем да продължим работата по третата линия на метрото", заяви кметът.