Премиерът иска нулева толерантност към престъпниците

На националното съвещание на МВР е обсъдена нова тактика срещу престъпността

01.03.2016 | 17:37 Редактор: Васил Детелинов
Премиерът иска нулева толерантност към престъпниците

Нулева толерантност към престъпниците поиска премиерът Бойко Борисов от шефовете на спецслужбите и директорите на областните полицейски управления. Главният прокурор Сотир Цацаров пък предлага силна полиция в градовете и постоянно базирана жандармерия в селата като мярка срещу битовата престъпност и опазването на обществения ред. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обаче призна, че не разполага с такъв ресурс.

Това стана ясно след среща в академията на МВР, по искане на министър председателя, след като вчера обвинител номер едно заяви че ГДБОП,няма нито една разработка за корупцията по високите етажи на властта.

Близо 2 часа шефовете на областните дирекции на МВР, ДАНС и ГДБОП обсъждаха как да преборят битовата престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Заръката на премиера Борисов към униформените е за нулева толерантност. Той обаче не спря при медиите.

  "Формулата, която постави премиерът вътре и се спазва и от нас е нулева толерантност. Това се опитваме да кажем на хората вътре, че нулевата толерантност от разкриване на тежък грабеж в столичен мол до предотвратяване на всякакви прояви на безнаказаност по улиците на малките населени места. Не е нормално главен прокурор или ръководел на МВР, не е нормално- означава, че системата не работи, когато трябва да разбере за проблем от сутрешен блок или сутрешни новини"-обясни главния прокурор Сотир Цацаров.

Вътрешният министър признава,че битовата престъпност е слабото място на МВР и полага усилия това да се промени. По думите и акциите не са достатъчни, липсва и ресурс.

"Една акция не е достатъчна. Може да се окаже ефективна мярка, в друго населено място не.Надявам се, че има разбиране по този въпрос. Не можем да действаме с хеликоптери и най- добрите оръжия. Няма как да ги получим.- каза министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 А главният прокурор има свое виждане как да се пребори битовата престъпност и опази обществения ред. Дава пример как се действа на запад и на юг от нас.

 "Силна полиция в градовете, силна постоянно базирана жандармерия в малките населени места в селата, съответно разпределена, и двете да имат разследващи функции"- обясни Цацаров. 

  А ако няма ресурс и за това, Цацаров препоръча на кметовете да препишат общинската наредба на Бургас за обществения ред в града- скенери за оръжие във всяко нощно заведение.

Още в репортажа на Васил Детелинов.