Премиерът благодари на гръцките фермери, свалили блокадата

"Нашите съседи да знаят, че това им е било за последно", отсече той

01.03.2016 | 10:12 Редактор: Луиза Божинова
Премиерът благодари на гръцките фермери, свалили блокадата

Премиерът Бойко Борисов благодари на гръцките фермери, които спряха блокадата по граничните ни пунктове и от дни изтеглят тракторите си от браздата.

"Индиректно благодаря на гръцките фермери и полицаи, че ме разбраха правилно", каза премиерът. Вчера гръцките земеделци приключиха стачката срещу пенсионните реформи и данъчното облагане, която обаче попречи на преминаването през граничните пунктове. С външния министър изпратихме послание до Европейския съюз (ЕС), че ще провалим срещата в Брюксел между Турция и ЕС, ако не се изтеглят незабавно тракторите от границата. Разбраха ме добре и вчера се изтеглиха. Надявам се повече да не си го помислят, защото явно само този инструмент работи”, посочи премиерът. 

По думите му, съгласно правилата на международното право, когато една държава не се яви или не упълномощи изрично друга държава да я представлява, заседанието на Съвета не може да бъде проведено, и именно този инструмент за натиск е използвала страната ни. 

"Нашите съседи да знаят, че това им е било за последно. В момента, в който ни затворят границата, пращаме писмо, че няма да участваме в Съвета. Да дойдат моите колеги и да видят какво става на границата. Благодаря, че разбраха правилно”, посочи още министър-председателят.

Бойко Борисов обяви, че докато другите само говорели, той и колегите му показвали и давали възможност на съдебната власт да работи в най-добри условия. 

"Така, както обществото очаква – максимално бързо, точно, справедливо, с добри обвинителни актове", посочи той.

Министър-председателят направи този коментар по време на инспекцията на ремонта в сградата на "Военното НДК", където се очаква да бъдат настанени Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура, предаде Агенция "Фокус”. 

Ремонтът трябва да завърши до края на март и съдебната сграда да заработи до края на годината, след обществена поръчка за мебели и оборудване. 

На въпрос как ще бъде решен въпросът със съдебните сгради в други два големи града – Пловдив и Варна, Борисов отговори: "Естествено, че ще правим и там. Въпросът Ви е отговор. Никога не е имало, но и тук нямаше. Път до там нямаше, ЖП линия нямаше, пречиствателни станции нямаше”.