Радан Кънев радетел за "Български ОЛАФ"

"Ако не следим как се харчи всяка стотинка, ще останем най-бедните в Европа"

22.02.2016 | 14:45 Редактор: Мария Аладжова
Радан Кънев радетел за

Новият закон за обществените поръчки е много лош и отваря минимум 8 нови корупционни врати, заяви лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Радан Кънев пред журналисти във Варна.

Кънев посочи, че законът, който ще влезе в сила през април, е бил гласуван "от обичайното мнозинство ГЕРБ, ДПС, АБВ, с услужливото отсъствие на БСП от зала".

По-рано през деня депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев обясни пред Bulgaria ON AIR, че обществената поръчка за АМ "Хемус", както и редица други, са били спрени именно заради новия европейски закон за обществените конкурси.

По думите на Главчев законът щял да гарантира максимална прозрачност на процедурите около поръчките.

"Прекратяването на обществени поръчки за 1,7 млрд. не е решение. Необходимо е разследване за това кой е подготвял тръжните документи така, че да се облагодетелстват определен кръг от фирми", призова Радан Кънев.

"В тази посока депутатите от ДСБ и Гражданския съвет на РБ имат конкретни предложения, включващи антикорупционна прокуратура по румънски модел. Нарекохме я „Българският ОЛАФ”. Ако не следим как се харчи всяка стотинка, едно е сигурно, ще останем най-бедните в Европа", допълни той.

Кънев разкритикува решението за спирането на поръчки за АМ "Хемус" и транспортната инфраструктура на севериозточна България в цялост.

По мнението му Ивайло Московски е един от "най-слабите министри в Кабинета "Борисов", защото с работата си забавял развитието на североизточен и северозападен райони. Депутатите от ДСБ са изчерпали доверието си към него, заключи Кънев.

/Снимка: Архив/