Каква е цената да се състезаваш за България?

19-годишен шампион по таекуондо продава мартеници, за да отиде на състезание

21.02.2016 | 12:37 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Facebook

Каква е цената да се състезаваш за България?

Няколко седмици 19-годишно момче с гипсирана лява ръка обикаля софийските магазини и продава мартеници, пише в. "Труд". Безработната му майка ги е направила. Вече е измайсторила над 4000. Йордан Колев ги предлага, за да подпомогне семейния бюджет. 

Разликата между това момче и връстниците му в подобна ситуация е, че той е 9 пъти републикански шампион по таекуондо. През ноември Йордан Колев спечели среброто на европейското първенство в Букурещ в категория 80 кг. 

Още по темата

Въпреки че от години никой не го е побеждавал в България, момчето само финансира участията си. Парите взима от семейния бюджет.

"Не продавам мартениците, за да събирам средства за състезания. Но парите влизат в семейния бюджет и всъщност отново се връщат при мен", разказва Данчо, който на първото си европейско първенство в Мюнхен е спал в една от гарите на града заради безпаричие.

Състезателят на България се надява да намери средства, за да отиде на световното състезание "Купата на президента" през април в Бон. Според него той ще е първият български таекуондист, който ще се класира на олимпиада.

Единственият работещ в семейството на Данчо е баща му, който е служител в МВР. Той е получил и еднократна помощ от 500 лева от строителна фирма. За подготовката му са нужни поне 5000 лева годишно. 

Спортният министър Красен Кралев се е срещнал с него само, за да го поздрави за медала в Букурещ. 

Мартениците му са с мотиви от трибагреника. Нали целта е един ден да го прослави в целия свят.


2
0 rate up comment rate down comment 0
maria.grigorova2016@
преди 8 години
може още да се каже, че за първи път тази година държавата финансира неолимпийски бойни спортове, които досега са били пренебрегнати Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 8 години
Цената е, че някои от федерациите взимат едни пари, които разпределят както си искат. В случая на Дани, за федерацията по таекуондо явно вътрешните междуособици и борбата за власт са по-важни отколкото финансирането на талантливи деца, бъдещи шампиони. Вие сте медия, попитайте ги колко пари им е отпуснала държавата и защо не му отпускат средства. Сигнализирай за неуместен коментар