Отново спънки в преговорите между НЗОК и БЛС

Подписването на рамковия договор остава под въпрос

18.02.2016 | 16:08 Редактор: Мария Аладжова
Отново спънки в преговорите между НЗОК и БЛС

Подписването на Националния рамков договор между НЗОК и Лекарския съюз остава под въпрос.

Лекарите не са съгласни с начина, по който държавата предвижда да разпредели парите от резерва на касата.

"Новият Национален рамков договор може да не се разпише, щом парите за направления, изследвания и образна диагностика няма да са 62 милиона лева в повече", заяви от името на Лекарския съюз председателят д-р Веницсалв Грозев.

Двете страни не успяха да се споразумеят за 34-те милиона лева, които от БЛС настояват да бъдат дадени.

Средствата били необходими, за да се осигури дейността за заплащания в извънболнична помощ.

От Здравната каса обаче смятат, че, ако се отделят повече пари за извънболнична помощ, средствата от бюджета на фонда ще бъдат преразходвани.

"Немалка част от средствата, които са разпределени от резерва на бюджета на Здравната каса, са в лекарствени средства", обясниха те. 

"Около стотина милиона са за онкология и за домашно лечение. Частта в бюджета за лекарства е равна на около 909 милиона, което прави около две трети само от болничната помощ за дейности. Ако извадим цената на лекарствата, които Здравната каса плаща пак на индустрията в болничната помощ, то това съотношение ще дойде едно към едно. Ние не можем да бъде съгласни. Тенденцията за неподписване на Национален рамков договор при тези обстоятелства е много по-голяма, отколкото обратното", аргументираха се от НЗОК.

В понеделник председателят на УС на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев каза пред Bulgaria ON AIR, че срещата между НЗОК и Лекарския съюз в понеделник е отбелязала "огромен напредък" в преговорите за рамковия договор.

Текстовете на документа ще бъдат окончателно изчистени до 28 февруари, коментира той.