Трактори и комбайни със специални винетки

МЗХ и МРРБ променят правилата за движение на селскостопанска техника по магистралата

08.02.2016 | 15:47 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

Специални винетки за извънгабаритната селскостопанска техника. За това настояват част от земеделските стопани в Пазарджишко. Причината - и тази техника излиза по главните пътища и е участник в движението, както и камионите и другите тежкотоварни МПС, коментира земеделският производител от Пазарджик Иван Кабуров за Радио "Фокус". Според него най-разумно би било да има еднодневни винетки за тракторите и другите селскостопански машини, в случай че се наложи техниката да пътува от едно стопанство до друго през републиканската пътна мрежа. 

Още по темата

"Идеята да има еднократни винетки за тракторите е резонна, тъй като по принцип селскостопанската техника рядко излиза на главните пътища, тя се движи предимно по полските пътища. Земеделската техника трябва също да бъде обект на контрол от страна на отговорните институции и да преминава задължителни годишни прегледи", смята Кабуров.

На този етап ДАИ следи за движението на селскостопанска техника по републиканската пътна мрежа. Очаква се до края на февруари МЗХ и МРРБ да представят нормативни промени, които да наложат точни правила за движението на извънгабаритната селскостопанска техника по републиканската пътна мрежа.

МРРБ ще предложи промени в наредбата, според които ще има специални винетни стикери за този вид техника, което ще позволи на фермерите свободно да се придвижват по републиканските пътища.