Фалстарт на делото срещу акушерката Емилия Ковачева

За първи път пред медиите застанаха и родителите на битото бебе

21.01.2016 | 18:00 Редактор: Васил Детелинов
Фалстарт на делото срещу акушерката Емилия Ковачева

Фалстарт на делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Съдът отложи делото за средата на март, тъй като защитата й поиска да се запознае със събраните доказателства по делото, включително и видеото, в което  акушерката удря четири  дневното бебе.  За първи път пред медиите застанаха и родителите на малката Никол. Те поискаха обезщетение от 400 хиляди лева. Според прокуратурата на 18 април 2015 г. акушерката е направила опит умишлено да умъртви новороденото момиченце в болница Софиямед.  Ковачева е нанесла удари с ръка, стъклено шише, и е задушавала с ръце четиридневното бебе

 

В деня на родилната помощ акушерката Емилия Ковачева застана пред съда.  Дойде придружавана от родителите си. В съдебната зала преди началото на процеса обясни, че не чувства вина.  А родителите и, казаха че се гордеят с нея.

За първи път пред медиите застанаха и родителите на битото бебе. До като слушаха в съдебната зала какво е правила Емилия Ковачева в нощта на 18 април миналата година с детето им , майката Станислава се разплака. Поискаха обезщетение от 400 хиляди лева и обясниха, че детето е здраво и расте.  Бащата се обърна към адвоката на акушерката Владислав Янев.

"Първото което е да отиде при президента Плевнелиев и да поиска орден "Стара планина" за госпожата, че е положила извънреден труд.  Това го казвам напълно  сериозно.  Другото, което е може при Вежди Рашидов да поръча някакъв монумент или статуя.  Има около Народното събрание доста място, където да се сложи.  Третото е да я канонизираме.  И ще кажа защо – защото всички млади хора, както и ние се обърнахме към църквата, за да се молим детето ни да оживее. Така че реално има само положително… недейте  на тази жена да гледате с отрицателни неща. Да гледаме и положително  . Това не е ирония това е сериозно. Плюс това той, адвокатът й,  вече има записи и вечер може да си ги пуска на децата"- каза бащата на бебето Румен Димитров.

 

В съдебната зала адвокатът на акушерката отново изтъкна,че Емилия е давала 24 часови дежурства, които се отразили на психиката й и поиска болницата Софиямед също да бъде част от процеса. Според защитата кадрите били манипулирани, а с изтичането на видеото в интернет-  и публикациите в медиите- подсъдимата била подложена на обществен линч и сатанизъм. За това адвокатът настоя  и ще  получи копие от всички събрани доказателства по делото. Така в съдебната зала бе показано и шишето,  с което акушерката нанася няколко удара на новороденото. След заседанието  Емилия остана безмълвна. Говориха родителите й

 "Не е направила, нищо, манипулирани камери. това е!"- обясни  е Йордан Шопов, баща на акушерката.

 

"Няма, няма да говорим ,оставете ни. Готови  сте да пребиете и нас сега"- каза Радка Шопова, майка на акушерката

От прокуратурата отхвърлиха твърденията на адвоката на акушерката. Записите са истински, обвинението не е разпространило  видеото . Не може и да го спре . Тече проверка как е изтекъл записа. В отделението по неонатология камерата е една, а не 5 както твърди защитата на Емилия. Прокуратурата е иззела записите за един месец назад от 18 април, когато бе увредено детето.  Така в края на миналата година акушерката получи още обвинения за малтретиране на бебета .

"В този интервал от време тя е била...по мои спомени, е имала 7 дежурства. За тези 7 нощни дежурства ние установяваме, че  тя е увреждала деца. Като увредата на децата в ден когато е била дежурна е на повече от 1 дете. Само на един от дните имаше интервенция по отношение на едно детенце"- обясни прокурорът Николай Христов.

Съдът отхвърли искането на защитата на Емилия Ковачева да й бъде наложена по лека мярка. Така тя остава под домашен арест.

Депото продължава на 17 март.

Репортаж на Васил Детелинов.