МЗХ е освободило 20 ръководители на горски стопанства в България

Министър Танева заяви, че ембаргото за Русия е повлияло на цените на земеделската продукция

11.01.2016 | 11:52 Редактор: Мария Аладжова
МЗХ е освободило 20 ръководители на горски стопанства в България

/Снимка: Bloomberg TV Bulgaria/

Над 20 ръководители на горски стопанства в България са били освободени от постовете си, съобщи министъра на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Уволненията, които са на територията на Софийска област, са свързани със занижения контрол, пропуски в охраняването на ПП "Витоша", включително и по повод политически решения, които сме взели и които не се изпълняват от по-долно ниво. Затова няма как да има компромис", обясни министърът.

По думите ѝ единият от уволнените е директорът на Горското стопанство - София. Бил уличен в "заобикаляне на решения на министерството" и пропуски в охраната на повереното му предприятие за управление. Има още няколко отстранени директора, които са на територията на Югозападно държавно горско предприятие, посочи Танева. При всеки от тях били установени допуснати добиви, свързани с незаконни сечи.

През изминалата година наказаните в системата, включително и освободени, са общо 300. Министърът обясни какво беше свършено от МЗХ през 2015 г.:

„През миналата година МЗХ написа наново две програми – Програма за развитие на селските райони и Програма за морско дело и рибарство. Първата вече стартира и за бизнеса. Тази година ще стартира и втората. Новата програма беше отворена с общо 4 мерки, три от които за бизнеса", обясни тя. „Те бяха затворени при изключителен интерес за субсидии - между 2 и 4 пъти по-голям , отколкото бяха предвидените бюджети на съответните прозорци по мерките“.

По думите на Танева ембаргото за Русия е повлияло на цените на земеделската продукция:

Още по темата

„Фактът, че основното европейско производство на някои земеделски стоки, бе насочено именно към този пазар, доведе до силен натиск върху цените на този тип продукти и намаление. Все още няма данни за обратен устойчив тренд при тези цени“.

Цялото интервю - тук.