Захариева предлага постоянен съвет да координира съдебната реформа

Предложението ще бъде разгледано следващата седмица

06.01.2016 | 15:43 Редактор: Мария Аладжова
Захариева предлага постоянен съвет да координира съдебната реформа

Новият правосъден министър Екатерина Захариева предлага съветът за съдебната реформа към Министерски съвет да е постоянно действащ, съобщиха от ведомството. 

Още по темата

Новият консултативен орган ще бъде председателстван от нея, а членове на съвета ще бъдат магистрати, неправителствени организации и представители на академичната общност и други институции.

От министерството съобщават, че "създаването на съвета е от изключително значение за обединяване усилията на съдебната и изпълнителната власт, както и на академичната общност и неправителствения сектор за координирано постигане целите на стратегията".

По този начин щяла да се изпълни и една от заложените мерки по приоритетите в сектор "Правосъдие" от програмата на правителството за стабилно развитие на Република България 2014-2018 г.

Представителите на висшите учебни заведения ще се предлагат от управителния съвет на Съвета на ректорите на висшите училища.

Въпросите свързани с промяна в законодателството ще се разглеждат от председателя на комисията по правни въпроси към Народното събрание и председатели на парламентарните групи или техни представители. 

Задължително условие за членство на неправителствени организации е да имат най-малко петгодишна практика в областта на съдебната реформа, както и да са с реализирани инициативи в тази сфера.

Очаква се предложението да бъде гласувано следващата седмица на заседание на Министерския съвет.