Над 180 снегопочистващи машини работиха през нощта в София

Фандъкова подчерта, че когато автомобилите стоят на стоянките си това не се заплаща, а се заплаща само за реално свършена работа

04.01.2016 | 08:36 Редактор: Ирина Георгиева
Над 180 снегопочистващи машини работиха през нощта в София

Над 180 снегопочистващи машини работиха през нощта (на 3 срещу 4 януари) в София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й извършени са обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снега от пътните платна. 

В Природен парк Витоша е извършено опесъчаване на пътищата Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове.

 

Над 180 снегопочистващи машини работиха тази нощ на територията на София и са извършени обработки със смеси срещу заледя...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в 3 януари 2016 г.

Общественият транспорт се движи нормално при зимни условия по всички свои маршрути.

"Рано сутринта имаше проблем по линия 64, тя беше заради аварирал автобус, вече е възстановено нормално движението. Други проблеми и други сигнали към момента нямаме." - поясни Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус".

Част от снегопочистващите машините остават по точките, защото прогнозите са за продължаващи валежи на 4 януари, посочи още кметът на София. Тя подчерта, че ще има санкции за снегопочистващите фирми за забавяне при почистването на автобусни спирки и тротоари. По думите й ако се наложи ще почистващите снега фирми ще влязат и в по-малките улици.

"Вече се обработваха основни улици в кварталите, включително съм възложила да се влиза и във вътрешно квартални улици във стръмни и опасни участъци за обработка срещу заледяване." - подчерта тя и допълни, че ще има санкции за всеки, който не е свършил работата навреме.

"Искам да подчертая, че когато автомобилите стоят на стоянките си това не се заплаща, а се заплаща само за реално свършена работа, която е приета от инспекторите на столичния инспекторат. Дори да има някаква обработка, която не е било необходимо да се прави тя не се заплаща." -посочи кметът на Столична община.

Фандъкова се обърна към всички шофьори с молба да карат внимателно и с автомобили оборудвани за движение при зимни условия.

"Да не забравяме, че се очаква и по-силен снеговалеж в по-късните часове следобед, така че моля всички да бъдат търпеливи и внимателни, за да няма пътно-транспортни произшествия." - призова Фандъкова.

Прогноза за времето на 4 януари

В сутришните часове валежите временно ще спрат, прогнозират синоптиците от НИМХ към БАН. Очаква се след обяд от запад отново да завали сняг. По Черноморието с временни прекъсвания ще превалява дъжд, преди обяд - сняг. Максималните температури ще са от минус 8°–минус 2° в Северна България до 2°–5° в югозападните райони и по брега на морето.

Републиканските пътища​

Републиканските пътища са проходими, показва справка в сайта на АПИ. Пътните настилки в цялата страна са предимно мокри, заснежени, заскрежени, обработени и опесъчени. Няма мъгла. Снежната покривка е между 5 до 25 см. На магистралите няма ограничения, освен на АМ "Хемус", където е ограничено движението на МПС над 12 т в участъка от Варна до Белокопитово само в посока Варна-София.

Пътната обстановка в северната част на България, най-вече в областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Разград, Русе, Шумен остава тежка, заяви председателят на АПИ за Нова телевизия.

"В тези области и към настоящият момент има ограничение на движението на тежкотоварни автомобили и по републиканската пътна мрежа. Трасетата се почистват и обработват с химикали, а към през нощта температурите паднаха под минус 15 градуса." - посочи инж. Лазаров, цитиран от Агенция "Фокус".

"Поетапно в южната част на страната отпада задължителното движение с вериги за товарните автомобили. Надяваме се по-късно през деня да отпаднат и тези забрани. За съжаление, в следобедните часове очакваме през нашата страна да премине нов фронт с валежи. Очакваме нощта, която следва, също да бъде тежка." - обясни още инж. Лазаров.

Проходи:

  • "Върбишки" - затворен за всички МПС;
  • "Златишки" - затворен за всички МПС;
  • "Троянски" - затворен за всички МПС;
  • "Айтоски" - отворен за всички МПС;
  • "Котленски" - забранено е движението на МПС над 10 т;
  • "Обзорски" - отворен за всички МПС; Товарните превозни средства да се движат задължително с вериги през Обзорски проход.
  • "Превала" - всички МПС да се движат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета.
  • "Предела" - забранено е движението на МПС над 12 т;
  • "Печинско" - всички МПС да се движат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета.
  • "Републиката" - отворен за всички МПС;
  • "Рожен" - всички МПС да се движат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета.
  • "Ришки" - отворен за всички МПС;
  • "Петрохан" - отворен за движение. Забранено е движението на МПС над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.
  • "Пампорово" - всички МПС да се движат с вериги, забранено е движението на МПС над 3.5 т;
  • "Твърдишки" - забранено е движението на МПС над 10 т;
  • "Дюлински" - забранено е движението на МПС над 3.5 т;
  • "Вратник" - забранено е движението на МПС над 10 т;
  • "Шипка" - отворен за движение. Забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.