Шефовете на приходни агенции запазват постовете си

Това обяви Бойко Борисов във Фейсбук

31.12.2015 | 14:06 Редактор: Ива Григорова
Шефовете на приходни агенции запазват постовете си
Шефовете на приходни агенции запазват постовете си

Директорите на приходните агенции - НАП и Агенция "Митници", ще запазят постовете си. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. Причината е, че са преизпълнили задачата, дадена им в началото на годината. 

"В края на последния работен ден за 2015 година, Министерството на финансите отчете 2.854 млрд. лева ръст на приходите спрямо края на 2014 година. Този ръст се дължи основно на увеличените постъпления от данъци - с близо 1.9 млрд. лв., както и увеличените приходи от акцизи - с 0.5 млрд. лв. Тези резултати надвишават значително параметрите на задачата, която поставих в началото на годината на директорите на приходните агенции, затова, както бях обещал, те ще запазят постовете си", посочва Борисов.

По прогнозни данни на Министерството на финансите към 30 декември 2015 година приключва с 2.8 млрд. лева ръст на приходите. Най-значително се увеличават постъпленията от данъци (с близо 1.9 млрд. лв.), като ръст се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски.


Косвените данъци нарастват с близо 1 млрд. лева спрямо същия период на предходната година, като само приходите от акцизи нарастват с около 0.5 млрд. лева (12 на сто). Значителен ръст се отчита и при приходите от социални и здравноосигурителни вноски, корпоративните данъци и др.