Бокова: Светът върви към решаване на сирийската криза

"В момента ние водим една война за умовете и сърцата на хората"

31.12.2015 | 11:35 Редактор: Ива Григорова
Бокова: Светът върви към решаване на сирийската криза

В края на 2015 година светът е свидетел на процеси, които водят към решаване за сирийската криза, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Има позитивни наченки. Виждам един процес, който се надявам да се задълбочи. Наистина, може да звучи много банално, но се надявам 2016 да бъде мирна, по-мирна от 2015", допълни тя. 

По думите й нарастването на войнстващия екстремизъм, разрушаването на културни ценности и терористичните атаки показват, че светът се сблъсква с проблем, който е многопосочен и многопластов.

"В момента ние водим една война за умовете и сърцата на хората и когато има такава война, там военни средства не могат да победят", коментира Бокова. 

Според нея причините за тази радикализация могат да са различни – социалната нищета, липсата на възможности за развитие, прекаленото влияние на радикални религии и идеологии, семейната среда. 

"Ако към военните усилия не бъдат добавени и обучението, културата, изграждането на компетенции, не може да бъде постигнат успех", обобщи генералният директор на ЮНЕСКО.

Повече четете тук!