Почти 30 000 пиротехнически изделия са иззети при проверки

Властите в Брюксел забраниха в новогодишната вечер да се използват пиратки и фойерверки

30.12.2015 | 18:36 Редактор: Ирина Георгиева
Почти 30 000 пиротехнически изделия са иззети при проверки
Почти 30 000 пиротехнически изделия са иззети при проверки

Близо 30 000 пиротехнически изделия са иззети при проверки за контрол на общоопасните средства, съобщиха от пресцентъра на МВР. От 12 декември до момента са съставени 32 акта в процеса на засилена контролна дейност.

Засилените проверки за контрол на общоопасните средства на ОДМВР и СДВР са част от разпоредбите на ГД "Национална полиция" за опазването на обществения ред и сигурността преди и по време на Коледните и Новогодишни празници. Създадена е организация за завишен контрол при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси. 

Проверки има и по тържища, пазари и търговските обекти. Предприети са мерки за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия или в нарушение на изискванията за качество и тяхната безопасност. 

Проведени са срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана, осъществяващи дейност в места, където се очаква да се проведат празнични мероприятия, с цел подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти и за своевременен обмен на информация с териториалните полицейски структури. 

Според обобщената информация от СДВР и ОДМВР в страната за проверките от 12 декември досега са констатирани: 1 произшествие с 1 ранен, 35 нарушение /24 в търговската дейност и 9 – за неправомерна употреба/.

В хода на проверките е образувано едно досъдебно производство, свързано с нередности в търговската дейност и са иззети 29 513 пиротехнически изделия. Проверките продължават.

На 21 декември, към 20.50 часа в РУ–Петрич е съобщено за приет в болницата в  Сандански пациент с контузия на лявата ръка. След извършените процесуално-следствени действия служителите от РУ – Петрич установили, че пострадалият петричанин е ранен докато, заедно с двама приятели  опитвал да изработи самоделно пиротехническо изделие в домашни условия. За нещастие, изваденият от пиратките барут се взривил в ръката му и той останал без четири пръста. По случая бе образувано досъдебно производство  по чл. 128, ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

Досъдебно производство е образувано на 23 декември срещу мъж от Велики Преслав за нерегламентирана търговска дейност - незаконно притежаване и държане без разрешение на 1759 пиротехнически изделия - чл. 339, ал.1 от НК. 

Засилен интерес към пиротехника преди Новогодишните празници

Интересът към пиротехниката преди новогодишните празници се засилва, показа проверка на Радио "Фокус" - Бургас. Пиратките и фойерверките са сред най-предпочитаните пиротехнически изделия. Пиробатериите са на цени от 25 лева до 390 лева, но най-купувани са тези, които струват между 20 и 60 лева. Римските свещи също будят голям интерес, за сметка на бенгалския огън, който се търси все по-малко. 

Същевременно властите в Брюксел забраниха в новогодишната вечер да се използват пиратки и фойерверки. Силите на реда обясниха, че в настоящата обстановка употребата на такива средства изнервя хората допълнително. Общината обаче реши да не лишава хората от новогодишната заря, въпреки че обмисляше да я отмени. По улиците обаче ще има засилени проверки, а хората ще бъдат постоянно и внимателно проверявани от полицията.