Почти готови са надлезите на кръговото до хотел Мираж в Бургас

Очаква се да бъдат завършени до края на декември, а по този на "Трапезица" бургазлии да преминават най-късно през февруари 2016г.

28.12.2015 | 12:26 Редактор: Ирина Георгиева
Почти готови са надлезите на кръговото до хотел Мираж в Бургас

Почти готови са новите пешеходни надлези в Бургас на площад "Трапезица" по посока Созопол и тези до хотел "Мираж", откъдето в града влиза автомобилният поток от София, съобщи екип на Bulgaria ON AIR. Пасарелките, които ще са свързани, ще предпазват пешеходците и шофьорите от инциденти в един от най-натоварените участъци от пътната мрежа в Бургас. По тях ще преминават жителите на три бургаски комплекса - "Славейков", "Изгрев" и "Зорница".

Още по темата

Между 12 и 22 декември движението в участъка беше временно ограничено заради монтирането и изграждането на пешеходните надлези. Очаква се те да бъдат завършени до края на декември. По този на "Трапезица" бургазлии ще преминават най-късно през февруари 2016 г. Целите са след Нова година там да останат само довършителните дейности.

Новите пасарелки, част от проекта "Интегриран градски транспорт" ще бъдат оборудвани с асансьори, които да се ползват от трудноподвижни хора, хора с инвалидни колички, майки с бебешки колички, велосипедисти. Конструкцията на надлезите е максимално лека и елегантна - тя позволява премостването на големи подпорни разстояния с минимален брой и минимални размери на подпорите. С бетонова конструкция са централната част, която свързва мостовете, както и четирите комуникационни ядра. Мостовете са метални ферми, които стъпват директно върху бетоновата конструкция.

Още по темата

Основен принцип е търсенето на хармония между бетоновите подпори и леката метална пасарелка върху тях. Във връзка с осигуряване на маршрут на извънгабаритни товари по ул. "Одрин", два участъка от пасарелките са демонтируеми и в случай на нужда могат да се преместят временно.

Изграждането на пешеходните надлези около кръговото до хотел "Мираж" и площад "Трапезица" струват 3 639 982 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – 11 месеца.