Опит за кражба на меден кабел е предизвикал аварията в Люлин

30 часа жителите на блок 364 в "Люлин 3" останаха без ток

21.12.2015 | 08:52 Редактор: Мария Аладжова
Опит за кражба на меден кабел е предизвикал аварията в Люлин
Опит за кражба на меден кабел е предизвикал аварията в Люлин

Към 4 сутринта е било възстановено електрозахранването на жителите от столичния квартал "Люлин". Около трийсет часа хората там останаха без ток в най-ниските температури. Причината за аварията е опит за кражба на меден кабел. Това съобщи за БНР директорът на Дирекция "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Виктор Станчев.

В рамките на днешния и утрешния ден се надяваме на 90% да подсигурим основно захранване от подстанцията, от която се електроснабдяват и по този начин да гарантираме стабилно електрозахранване, посочи той, като уточни, че възстановителните работи продължават и днес. В момента част от абонатите в квартала са на електрорезервно захранване.

Според Станчев именно чужда намеса е предизвикала аварията, тъй като от ЧЕЗ са взели необходимите мерки това да не се случи:

Това е нашата теза, защото този колектор, с който доставяме енергия на нашите клиенти, компанията е вложила над половин милион лева през миналата година, подменени са абсолютно всички кабели с нови и няма никакви предпоставки за възникване на аварийна ситуация. В рамките на днешния ден ще подадем официална жалба в МВР за да може да стартира разследване, тъй като и щетите, които са нанесени в момента ще надхвърлят над 100 000 лева.

Пред Нова телевизия обаче, жителите на блок 364 в "Люлин 3" се оплакаха, че всяка зима имат подобен проблем.