НС свали имунитета на Сидеров и заради атака на журналист от 2013

119 депутата гласуваха за искането на главния прокурор

17.12.2015 | 11:56 Редактор: Мариета Иванова
НС свали имунитета на Сидеров и заради атака на журналист от 2013

Парламентът даде зелена светлина за наказателно преследване срещу лидера на Атака Волен Сидеров по две нови искания на главния прокурор от 30 ноември 2015, предава Агенция Фокус. 
Срещу Сидеров са образувани досъдебни производста по двата случая.

Единият се отнася до хулиганска проява на лидера на Атака срещу журналист от телевизия "Скат" при учредяването на миналото Народно събрание на 21 май 2013. Тогава Сидеров отправи обиди и заплахи към журналиста, избута микрофона от ръцете му и настояваше за извинение за думи на Валери Симеонов, собственик на медията и настоящ председател на Патриотичният фронт, припомня Агенция Фокус. В искането на главния прокурор е посочено, че при сблъсъка е нанесена  телесна повреда на полицейски служител, при и по повод на изпълнението на служебните му задължения.

Вторият случай е за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото от стана на Волен Сидеров при сблъсъци на 17 май 2011 г. в Батак.

Тогава по време на събитие, посведено   135-годишнината от Априлската епопея на площад "Освобождение" лидерът на Атака се качи на издигната за събитието трибуна и отскубна кабелите за озвучаването. В мотивите си за оразуване на досъдебно производство прокуратурата отбелязва, че в случая става въпрос за хулиганство, извършено с особена дързост, и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му, предава Агенция Фокус.

119 депутата подкрепиха искането на главния прокурор, 1 гласува "против", и нито един "въздържал се".