Полицаи от Пловдив се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР

В обедната си почивка те изразиха недоволството си от предложените промени в бюджета на сектора догодина

05.11.2015 | 13:36 Редактор: Мариета Иванова
Полицаи от Пловдив се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР

В обедната си почивка около стотина полицаи се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР, за да изразят недоволството си срещу предложеният бюджет за сектора следващата година, предава Агенция Фокус. От думите им станало ясно, че на 4 ноември след срещата при премиера Бойко Борисов е получена заповед от главния секретар на МВР Георги Костов за оттегляне на подадените рапорти за напускане.

Петнадесет минути по-късно тази заповед е била отменена, информира Иво Тодоров, председател на един от полицейските синдикати в Пловдив, който също е подал рапорт за напускане на системата.

Довечера служителите на МВР обмислят да се включват в шествие до Военния клуб, за да подкрепят военнослужещите от армията.
В неделя пловдивски синдикални членове ще отидат на националния протест в София с организиран превоз.   В събота протест в Пловдив няма да има, предава още Агенция Фокус.

В националния протест в София в неделя- 8 ноември, ще се включат и служители на МВР от Варна. Те планират да излязат на мълчалив протест пред Областната дирекция на МВР, където ще се проведе мълчалива демонстрация, предава Агенция Фокус.

Над 200 рапорта за напускане са подали служители от областна дирекция МВР- Варна, стана ясно от думите на Николай Тонев, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България и председател на организацията за Варна.

До края на годината напусналите системата може да са между 10 и 15 хиляди души, прогнозира пред БНР заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев.

Преди ден в парламента председателят на ВМРО Красимир Каракачанов призова бюджетът да не се прави само на лист хартия, а да се мисли и за последствията. По думите му, за да се спестят около 25 млн.лв., може да се наложи да се изплатят около десет пъти повече за обезщетения при голям брой напускащи системата до края на годината.