Иван Добромиров: Културната стойност на Националната библиотека е несъпоставима с нито една друга институция в страната

Председателят на КТ „Подкрепа" коментира исканията на библиотекарите

04.11.2015 | 12:21 Редактор: Мария Аладжова
Иван Добромиров: Културната стойност на Националната библиотека е несъпоставима с нито една друга институция в страната

Българската национална библиотека няма да фалира, убеден е председателят на синдикалната организация Подкрепа" Иван Добромиров. Той коментира причините за предстоящия протест на библиотекарите в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Заплатата на работещите в сектора е 492 лв. и 7 стотинки, което е два пъти по-малко от средното за държавата. Според Добромиров това е неадекватно заплащане, с оглед на интелектуалния труд и големия диапазон от отговорности, с които е свързана професията.

Председателят на КТ Подкрепа" коментира и вчерашния протест на служителите на МВР:

Тези 20 заплати въобще не са много за това, което правят. Това е убийствен труд, напълно изчерпващ - емоционално и физически. При нас проблемът е друг, но ние по същия начин се изчерпваме емоционално и физически. Трябва да се направи нещо общо, не става въпрос само за библиотеката, а конкретно за националните институции."

Османотурският фонд на Националната библиотека е третият по големина и значимост в света, след тези на Анкара и Истанбул:

Изключителни архиви имаме, невероятни неща - над два милиона страници, от които 1 млн. обработени и 1 млн., който чака да бъде обработен и представен на света.", допълни Иван Добромиров и напомни, че Националната библиотека е сложна структура, в която работят не само библиотекари, но и IT-специалисти, консерватори и реставратори. 

Добромиров заяви, че два пъти се е срещал с Вежди Рашидов, за да обсъдят казуса на библиотеките. По негови думи обаче, решението на проблема зависи от Министерството на финансите и от Министерски съвет.

Обявеният от библиотекарите протест е насрочен за 10 декември. 

Целият разговор чуйте в следващото видео: