Председателят на ОИК–София Диляна Иванова подаде оставка

Иванова заяви, че е предупредила за възможни проблеми при обработката на протоколите

30.10.2015 | 13:45 Редактор: Мария Аладжова
Председателят на ОИК–София Диляна Иванова подаде оставка

Председателят на ОИК–София Диляна Иванова е подала оставка, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Самата Иванова потвърди това пред БНР. Тя обясни, че е подала заявление до ЦИК заради създалото се в публичното пространство напрежение.

Диляна Иванова увери, че комисията е успяла да гарантира завършването на изборния процес  по най-правилния начин, въпреки пропуските и недостатъчния брой на членовете. По нейни думи ОИК е обработила протоколите на 1500 комисии в София. От изказването стана ясно още, че съставът на членовете за втория тур от изборите ще бъде същият, а именно 19 човека.

Иванова, която е встъпила в длъжност в началото на септември, каза, че е подала сигнал към ЦИК за възможни проблеми при обработката на изборните книжа. Тя напомни, че ОИК няма правомощия да иска промяна на закона, още повече в хода на изборния процес.

Иванова се извини на всички членове на секционни комисии, които са присъствали на хаоса в „Арена Армеец“. По повод съмненията, че сред тях е имало симуланти, тя подчерта, че напълно приема вероятността сред тях наистина да е имало хора със здравословни проблеми.

На въпрос има ли гаранция, че подобен сценарий няма да се повтори на 2 ноември, бившият председател на ОИК не пожела да даде конкретна прогноза. Междувременно от ГЕРБ предложиха на ЦИК нов председател на ОИК – София - юристката Полина Витанова. 

Днес Централната избирателна комисия ще проведе извънреден брифинг, на който ще бъдат обявени резултатите от гласуването в националния референдум на 25 октомври 2015 г.