Четирима са обвинени в грабеж на бежанец

Сириецът Аля Ахмед Дидар потърсил услугите на каналджия

30.10.2015 | 12:17 Редактор: Мария Аладжова
Четирима са обвинени в грабеж на бежанец

Окръжната прокуратура във Варна е внесла обвинителен акт срещу четирима извършители на отвличане и грабеж на бежанец. Пострадалият е сирийският гражданин Аля Ахмед Дидар. Обвинените са иракчанин и трима българи, сред които и жена.

Аля Ахмед Дидар пребивава в страната от октомври 2013 г., бил е настанен в бежански център. Желанието му обаче е било да се добере до Германия при брат си. Потърпевшият е получил информация, че единият от обвиняемите, иракчанинът Ромъл Гараф Мустафа, се занимава с каналджийство. Цената на услугата била 6000 евро. По официални данни, през 2011 г., Мустафа е осъден на 6 месеца лишаване от свобода за влизане в страната без надлежно разрешение.

След като Мустафа се уверява, че сириецът разполага с парите, той и Румяна Митева организират престъплението. Митева е обвинена в подбудител и помагач на отвличането, тъй като именно тя е извикала Димитър Митев и Йордан Банчев, които да отведат Дидар на безлюдно място. Според официална информация сириецът се почувствал притеснен и отказал да ходи където и да било, но бил принуден насила. Извършителите са откраднали 4000 евро, 3911 лева, 50 сирийски и пет турски лири, както и два мобилни телефона. Общата стойност на грабежа възлиза на 12 976 лева. В хода на разследването извършителите са предали доброволно част от парите на сириеца.