Илиян Василев: Станах свидел как се манипулират избори

Този срив на ключови сайтове беше направен, за да няма актуални данни за активността, коментира той

27.10.2015 | 16:08 Редактор: Мариета Иванова
Илиян Василев: Станах свидел как се манипулират избори

На такива сложни избори като последните хората предполагат, че ще им дадат всички книжа за гласуване, коментира в предаването Денят ON AIR енергийният експерт и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев. Той посочи, че отивайки да гласува е станал свидетел как се манипулират избори.- „Аз влизам и очаквам да ми дадат всички книжа. Не- дават ми за местните избори и ме питат дали искам за референдума”, сподели той.  Василев определи случилото се като „една костинбрдоска история”, допълвайки че е станало ясно, че в избирателните секции е имало методически указания.

По думите му указанията са били променени към 2 часа, когато е станало ясно, че разликата между вота за референдума и процентната граница, която трябва да бъде премината, за да стане резултатът от общественото допитване задължителен, е прекалено голяма.

„Въпросът е, че в България се роди една нова енергия-при тази тотална пасивност, при само  2- 3 изказвания на президента, и активност, която беше в социалните медии, при толкова много хора, които се опитаха да обезсърчат  (гласуването за референдума- бел.ред.)”, коментира Василев.

По думите му „този срив в ключови сайтове именно затова беше направен, за да няма ЦИК   актуални данни за развитието на активността. И до 2- 3 часа  СИК работеше с данни от 14.7%, доколкото си спомням, при 28% ( при гласуването за референдума). Такава голяма разлика обезсърчава и най-големия привърженик на (електронното гласуване- бел.ред.)”, коментира още той.

Вижте цялото интервю от видео файла.