Няма опасност за здравето на хората в региона, където се взриви газопровод

Очаква се до 48 часа да бъде възстановено подаването на природен газ в района на Павликени, поясни министър Петкова

23.10.2015 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
Няма опасност за здравето на хората в региона, където се взриви газопровод

Няма опасност за живота и здравето на хората в района на Павликени, където е настъпила авария по магистралния газопровод между линеен кран Патреш и линеен кран Летница. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова очаква се до 48 часа да бъде възстановено подаването на природен газ в региона.

"На място работят четири екипа на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Министерството на вътрешните работи и "Булгатрансгаз" ЕАД"." - поясни министър Петкова, цитирана от Министерство на енергетиката.

Малко след 6 сутринта на 23 октомври в землището на с. Патреш вследствие на изтеклия газ е възникнал пожар. Аварията е настъпила между село Недан и ГИС "Павликени".

Министър Петкова увери, че няма опасност за живота и здравето на хората в района на двете села.

"Всички системи за сигурност по отношение на магистралния газопровод са се задействали веднага и крановете са затворени." - заяви Теменужка Петкова. 

От страна на "Булгартрансгаз" ЕАД са предприети необходимите действия за продължаване процеса по нагнетяване на природен газ в подземното газохранилище Чирен.

"След планови инспекции, през миналата година е газопроводът е инспектиран и са извършени всички необходими ремонтни дейности по участъка." - уточни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов.

След оглед на мястото на инцидента, веднага ще започне процесът по отстраняване на аварията.

Вижте репортажа от мястото на произшествието.