България подписа споразумението с Полша за ремонта на двигатели на МиГ-29

За България това е геополитически избор, а не само избор на един партньор, посочи министър Ненчев

22.10.2015 | 13:56 Редактор: Ирина Георгиева
България подписа споразумението с Полша за ремонта на двигатели на МиГ-29

България подписа споразумението с Полша за ремонта на двигатели на МиГ-29 във Варшава, съобщи министерство на отбраната. Ресорният министър Николай Ненчев отбеляза, че това е е геостратегическият избор на България.

"Това е заявка от страна на България за много по-тясна интеграция в рамките на ЕС и на НАТО." - подчерта министър Ненчев.

Българският министър благодари на полския си колега Томаш Шемоняк и на експертите, участвали в подготовката на споразумението.

"Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша." - заяви министър Ненчев и допълни, че се слага началото на още по-добро сътрудничество между двете държави в тази сфера, включително и в общи образователни програми, учения и тренировки. 

"За България това е геополитически избор, а не само избор на един партньор. Нашето общо сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС получава едно ново качество. Високо оценяваме смелото решение и смелия подход на министър Николай Ненчев; смелото решение на правителствата, което е много важно." - заяви Томаш Шемоняк, министър на националната отбрана на Полша.

"Декларираме, че полската страна ще положи всички усилия този договор да бъде изпълнен коректно, навреме и качествено." - подчерта полският министър и допълни, че когато България и Полша са заедно, няма нужда да се страхуват от никого.

"Знаем, че Русия протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин." - уточни министър Шемоняк.