Министър Павлова: Необходимите са 60 млн. лева за пет значими тунела у нас

Парите за ремонта на тунел "Ечемишка" са откраднати от изпълнителя

13.10.2015 | 15:56 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Павлова: Необходимите са 60 млн. лева за пет значими тунела у нас

Необходимите са 60 млн. лева за пет значими тунела, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя се надява, че при добро изпълнение на бюджета ще могат да бъдат осигурени средствата за тях, така че да бъдат ремонтирани постепенно.

По думите на министър Павлова по тунелите, заедно с виадуктите обаче, има още участъци, които се нуждаят от ремонт и за които ще бъдат изразходвани стотици милиони, за да се приведат към минимално изискуемите норми за безопасност.

В бюджета на АПИ има осигурени средства за превантивен ремонт на тунелите, но те не са достатъчни за цялостен ремонт, в който да се включи подмяна на електроинсталацията и на изолацията, поясни министър Павлова. По думите й такива инвестиции не са правени от 25 години, но те могат да бъдат възложени при поетапно осигуряване на средства от бюджета.

Министър Павлова даде за пример тунел "Ечемишка", където е започнат ремонт през 2005-2006г. - средствата за него са платени авансово, но са откраднати от изпълнителя като така не е направена изолация. Разследването по случая продължава и до днес, посочи регионалният министър и допълни, че специално за този тунел изпълнение на такъв тип дейности не може да се възложи докато не приключи разследването на вещите лица.

По отношение на тунелите на Витиня Павлова обясни, че се намират в много влажен участък, като по скалата се стичат подпочвени води и настилката, особено през есента, е хлъзгава, което усложнява движението. Неспазването на дистанция често води до инциденти, каза още тя.

Същевременно обаче ежегодно за тунелите се осигурява минималното поддържане – преасфалтиране и запълване на дупки, освежаване на маркировки, осветление, информира министърът и подчерта, че такова има на всички тунели. Тя заяви, че на места може да има единични изгорели крушки, но няма неосветени тунели.

Зимната готовност ще бъде обявена на 1 или на 15 октомври в зависимост от метеорологичните условия, коментира министърът.

"За тази цел ще спрем работата по обектите, като машините трябва да бъдат преоборудвани за зимна поддръжка. От 15 ноември трябва да разполагаме с 3500 машини. В готовност в момента са 1100, като при нужда се осигурява поддръжка в планинските региони." - съобщи министър Павлова.

През този период освен мобилизация, се прави и подготовка, като се извършва допълнително изкърпване на проблемни участъци и се подобрява се маркировката в най-критични участъци, включително високопланинските проходи, съобщи още министър Павлова.

"В момента се провеждат национални заседания по области и се правят планове за реализация на превантивните подготвителни дейности за зимата. Във всяка област са идентифицирани най-критичните места, като тунели по магистралите и подходи към планинските проходи." - допълни тя.