БСП поиска оставката на Николай Ненчев

Опозицията е против чужди ВВС да пазят небето ни

01.10.2015 | 11:11 Редактор: Ирина Георгиева
БСП поиска оставката на Николай Ненчев

В декларация на парламентарната група БСП поиска оставката на военния министър Николай Ненчев на 1 октомври 2015. Недоволството на опозицията бе предизвикано от вчерашното му изказване, че се готви закон, който да позволи на чужди страни да пазят българското въздушно пространство.

"Целият свят е настръхнал в момента и именно затова България се нуждае от вдъхващ доверие министър." - каза Атанас Мерджанов.

 

Военното министерство започна да прави промени в процедурите така, че да позволи на съюзнически самолети да пазят небето ни, съобщи на 30 септември 2015 Министерството на отбраната с мейл до медиите.

Промените в Закона за отбрана и въоръжените сили на република България /ЗОВС/ ще бъдат предложени за разглеждане на МС, а след това пратени за одобрение в НС.

"Промените са свързани с нуждата от усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от целия източен фланг на НАТО, в това число и на България", се казва в съобщението.

Технически е възможно турски самолети да се включат в охраната на българското небе

"Технически е възможно и ние сме го правили преди в сътрудничество с Балтийските страни преди десетина години и в други страни от НАТО", каза посланикът на Турция.

Коментарът на Сюлейман Гьокче в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 30 септември 2015 бе първото официално изявление на предложението на българското правителство за обща охрана на небето ни.

"ЕС и НАТО работят в общо съгласие и консенсус на всички партньори и съюзници. Не зависи от Турция да предложи или този въпрос. Изисква се консенсус на съюзниците", каза турският посланик.