Европейска програма дава възможност да се изградят противопожарни кули у нас

За тази цел са предвидени 20 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

17.09.2015 | 13:57 Редактор: Ирина Георгиева
Европейска програма дава възможност да се изградят противопожарни кули у нас

Европейска програма дава възможност на държавата да изгради противопожарни кули в цялата страна. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на такава кула на територията на ДГС "Елешница" в с. Орцево, Община Белица. По думите й за тази цел са предвидени 20 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

"Амбицията на МЗХ е да покрием 100% от горските територии. Работи се по проектирането и доизграждането на националната единна информационна система за превенция срещу пожарите." - съобщи министър Танева.

От началото на годината до момента са регистрирани 300 пожара, които са засегнали 19 хил. декара горски територии, коментира Танева. По думите й 1560 декара от тях са с огромна щета и с нужда от залесяване.

"Най-тъжното е, че само 4% от горските пожари възникват от природата, всичко останало е плод на човешката небрежност и в много малък процент умисъл. Винаги трябва да използваме възможността да възпитаваме българина и младото поколение как да пазим и да се грижим за гората. Недопустимо е да има засегнати 19 хил. декара и 96% от тях да са плод на човешката небрежност." - посочи министър Танева.

Въпреки това е отчетено два намаление на щетите от горски пожари спрямо предходни години, които са били със сходен климат като тазгодишния, отбеляза добрата тенденция Танева. 

"Завършването на националната единна информационна система чрез изграждане на противопожарни кули на територията на цялата страна, следва да доведе до още по-добър показател от това и много по-малка щета за българската гора." - посочи министър Танева.

МЗХ ще работи и върху изграждането на нови горски пътища и рехабилитация на вече съществуващи такива, съобщи земеделският министър. По думите й само за 2015г. са предвидени за изграждане 535 км горски пътища и рехабилитирани стари такива.

"Югозападното държавно предприятие ще приключи тази година с 50 км изградени нови пътища, 15 км, които ще продължат да се изграждат и 100 км рехабилитирана горска инфраструктура. Това е посоката за професионално управление на горски територии." - категорична бе министър Танева.