Кадиев влиза в битка с Фандъкова за София

Официалният кандидат на БСП обаче е социологът Михаил Мирчев

09.09.2015 | 13:03 Редактор: Мариета Иванова
Кадиев влиза в битка с Фандъкова за София

Депутатът от БСП Георги Кадиев ще се кандидатира за кмет на София, въпреки че официалният кандидат на левицата е социологът Михаил Мирчев, пише Dnes.bg.

Кадиев е известен като бунтар, но решението му да влезе в битка за столичен градоначалник може да му струва членството в БСП, защото и без това вече няколко пъти беше близо до изключване от червените редици.

Той не е разкрил на този етап как ще се яви на изборите - като независим кандидат или подкрепен от широка коалиция.

В социалната мрежа Facebook Кадиев обясни причините за кандидатирането си.

"Искам София да бъде различен град. Да се модернизира по-бързо, да е по-мултинационален, по-интересен, по-сигурен, по-удобен.

По-малко корумпиран, по-малко "котараци", по-малко Диков, повече идеи и дух. Вътрешно изгарям от пълната безалтернативност на ГЕРБ. Никаква съпротива, никаква идея за битка", посочи социалистът.

По-късно стана ясно, че Кадиев няма да напусне БСП, нито парламентарната група на партията, въпреки че се кандидатира за кмет на София в разрез с решението на левицата, която издигна за столичен градоначалник социологът Михаил Мирчев.

''БСП е в сърцето ми, ако те решат да ме изключат няма драма, аз минах през едно полуизключване, за което два гласа не стигнаха и единият от тях беше моят", обяви той.

Кадиев е уверен, че няма да разцепи гласовете на червените избиратели.
 
''Аз ще взема гласове, които БСП не може да вземе,тези преференции, които взех в София никой не знае колко са партийни, но стотици хора ми казаха, че са гласували само за мен'', коментира той.

Все още обаче не е ясно дали ще е независим кандидат за кмет и зад него ще застанат партии.

Кадиев призна, че би станал независим кандидат, но по-добрият вариант според него е да бъде подкрепен от широка коалиция.

“Това, което искам те да ми гарантират е, че ще бъдем алтернатива на ГЕРБ”, каза Кадиев.

Макар че не отказва подкрепа от АБВ, той отсече, че няма да става член на партията на Георги Първанов.

“Основната причина е, че аз съм в БСП и имам различие с АБВ в отношението към управлението”, мотивира се Кадиев.

„Искам много ясна алтернатива на ГЕРБ, каквото сега няма. Мисля, че управлението трябва да е ляво, но не ляво носталгично, а ляво технократско. Аз искам да обединявам, а не да разединявам“, каза още той.

Относно заявката на лидера на БСП Михаил Миков, че най-вероятно решението на Кадиев ще му струва членството в БСП, той отсече, че има ''устав и ръководство, каквото решат''.

''Все си мисля, че ако трябва да започнат с някой, това не съм аз, а с тези които ни натресоха Пеевски, тия които правиха заменки с горски фондове, тия които по общините правиха магарии, всякакви хора са, оттам трябва да започнат“, призова той.