Енергийното министерство проверява готовността на ЕРП-та и ЕСО за зимата

Ще бъдат проверени и обектите, засегнати от мартенския сняг тази година, обяви министър Теменужка Петкова

03.09.2015 | 10:12 Редактор: Мариета Иванова
Енергийното министерство проверява готовността на ЕРП-та и ЕСО за зимата

Министерството на енергетиката е започнало проверки на трите електроразпределителни дружества и на Електроенергийния системен оператор като целта е да се установи готовността им за поддръжка на мрежите през есенно-зимния сезон. Това заяви пред Радио Фокус министърът на енергетиката Теменужка Петкова, като уточни че проверките са започнали на 2 септември.

Ще проверим обектите на трите Електроразпределителни дружества и на Електроенергийния системен оператор, за да видим дали се отстранени повредите и най–вече причините за тези повреди”, допълни министърът.

След приключването на всички проверки ще бъде изготвен цялостен анализ, ще бъдат оценени всички рискове, които са установени в резултат на тези проверки, увери Петкова и допълни, че ако те се все още не са отстранени ще бъдат дадени препоръки и указания това да бъде направено.

До началото на есенно-зимния период всички проблеми трябва да бъдат елиминирани, така че де може да се гарантира сигурността на електроенергийната система в страната, категорична е Петкова. Тя допълни, че ако има необходимост от допълнителни инвестиции, то това е задача на електроразпределителните дружества.

От думите й стана ясно, че екипи на Министерството на енергетиката ще посетят всички засегнати от мартенския сняг тази година обекти.