Пътните полицаи отново могат да спират автомобили по своя преценка

Не е задължително проверката да се извършва в условията на видео заснемане и аудио запис или по метода "широкообхватен контрол"

01.08.2015 | 11:50 Редактор:
Пътните полицаи отново могат да спират автомобили по своя преценка
Пътните полицаи отново могат да спират автомобили по своя преценка

Пътните полицаи отново могат да спират автомобили по своя преценка без да заснемат проверката.

В началото на 2015г. беше въведено проверките да се извършват само метода на т. нар. "широкообхватен контрол" с цел да се предотврати корупцията за контрол по пътищата. След това патрулните коли бяха оборудвани и с камери.

От МВР сега съобщават, че пътните полицаи и служители от звената "Престъпления по пътищата" и "Сигма" вече могат да санкционират нарушители при установено от тях явно нарушение на Закона за движение по пътищата, като не е задължително проверката да се извършва в условията на видео заснемане и аудио запис или по метода на т.нар. "широкообхватен контрол", съобщи "Дарик".

Мярката е влязла в сила още на 24 юли. Целта е активизиране на контролната дейност и недопускане на системни нарушения от участниците в пътното движение, пишат от МВР.

За всяко спиране служителят е длъжен да вземе отношение и да издаде съответния административно-наказателен документ - фиш или акт за установяване на административно нарушение, се посочва още в съобщението.