Кунева: Не смятам, че колега може да направи нещо против влизането ни в Шенген

Вицепремиерът и Христо Иванов ще бъдат на 13 юли в Холандия, където продължават работата за влизане на България в Шенген

09.07.2015 | 15:56 Редактор: Ирина Георгиева
Кунева: Не смятам, че колега може да направи нещо против влизането ни в Шенген

Не смятам, че някой мой колега от правителството, включително и Христо Иванов, може да направи нещо против влизането на България в Шенген. Никога не е било това. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Меглена Кунева, попитана за изказване на председателя на Комисията по европейските въпроси Светлин Танчев, че в разговор с германския депутат Хайнц-Йоахим Бархман министърът на правосъдието Христо Иванов е настоял да се обвърже кандидатурата на България за Шенген със съдебната реформа, пише БТА.

"Не допускам никакво колебание и никакви съмнения за това, че правителството работи за влизане на България в Шенген тази година, поне по една граница." - подчерта Кунева.

Вицепремиерът допълни, че на 13 юли с Христо Иванов ще бъдат в Холандия, където продължават работата за влизане на България в Шенген.

Кунева посочи, че в много страни доскоро се е свързвало приемането на България в Шенген с резултатите по Механизма за сътрудничество и проверка. От началото на мандата работя в посока да се разкъса тази връзка, ако някъде все още тя съществува в отделни страни членки, подчерта вицепремиерът. 

"Това не ни освобождава от ангажимента да продължим със съдебната реформа, нещо, в което аз енергично подкрепям Христо Иванов. Всякакви останали спекулации са излишни." - отбеляза Кунева. 

Светлин Танчев обясни пред журналисти, че група депутати от комисията са се срещнали с група германски депутати от Бундестага, водени от Хайнц-Йоахим Бархман. 

"Точните думи на немския представител на въпроса ми дали ще подпишат писмото за подкрепа на Шенген в КОСАК, той ми каза - току-що излизам от среща с министър Иванов и той ни каза да не подкрепяме членството ви в Шенген, докато не влезе съдебната реформа в България." - заяви Танчев. 

Той допълни, че свидетели на думите са били Силвия Хубенова от ГЕРБ и Станислав Анастасов от ДПС. Танчев заяви, че е отправил питане в рамките на парламентарния контрол към премиера да обясни каква е позицията на България по Шенген.

Станислав Анастасов заяви пред журналисти, че официалната позиция на германските представители е била съдебната реформа и Шенген да бъдат обвързани. 

"Не мога да знам какво са си говорили Христо Иванов и представителите на Бундестага, които имаха среща преди нас." - заяви Анастасов. 

Трудно ми е да повярвам, че български министър може да обвърже съдебната реформа с Шенген, най-малкото защото имаме широко политическо съгласие между всички политически партии да разделим двете неща, коментира той.

"Ще е добре да попитате самия Христо Иванов кой е направил тази "услуга" за България." - допълни Анастасов. 

Съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев заяви, че обвиненията към Иванов са "нелепа клевета". 

"Направена е проверка в МС. Става дума за поредната долна клевета срещу Христо Иванов, част от една гнусна медийна кампания срещу него." - коментира Кънев.

Според него кампанията се води от противниците на съдебната реформа. Съпротивата е много ожесточена, виждате, че определени нива в прокуратурата, съвместно с определени медии в момента правят активни мероприятия, каза Кънев. 

"Надявам се, че г-н Цацаров, който изразява съпричастност със съдебната реформа и признава нуждата от промяна в прокуратурата, ще обърне внимание на тези действия на прокурори." - каза още той.