Манолова: Общественото допитване в Кюстендил- първи частен референдум

Депутатът изтъкна, че за допитването бил използван целият ресурс на общината

06.07.2015 | 16:55 Редактор: Мариета Иванова
 Манолова: Общественото допитване в Кюстендил- първи частен референдум

Депутатът от БСП-Лява България определи общественото допитване от 5 юли в Кюстендил като "първият частен референдум в България".

Допитването е  организирано от дясната коалиция "Кюстендил", представлявана от настоящия кмет Петър Паунов и включваше три въпроса:

  • 1. Подкрепяте ли постъпилото предложение Петър Паунов да се кандидатира за кмет на община Кюстендил на предстоящите местни избори?
  • 2. Подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил?
  • 3. Какво според Вас трябва да се направи за подобряване на работата на община Кюстендил?

Третият въпрос е бил препоръчителен и на него участващите в референдума пълнолетни жители на всички населени места от община Кюстендил са отговаряли в свободен текст.

Манолова посочи, че за допитването е бил използван целият ресурс на община Кюстендил - кадрови, материално-технически, клубен, временна заетост, кметове и кметски наместници.

На фона на тази всеобща мобилизация резултатът е повече от трагичен, коментира Манолова. Тя изтъкна, че от 69 600 избиратели в община Кюстендил, правото си на глас са упражнили 5147 души, от които 4952 са подкрепили действащия кмет на община Кюстендил.

"Това дава скромните 7,39 процента - ако това е подкрепата, с която разполага Коалиция "Кюстендил", то можем да  прогнозираме, че ни предстоят много оспорвани местни избори, защото този резултат е постижим и за други партии, а със сигурност ще бъде и надхвърлен, така че има шанс кметът да бъде различен", каза Манолова.

Манолова каза още, че днес се е състояла първата среща на всички леви партии, във връзка с предстоящите местни избори.
Резултатите от разговорите обаче ще станат ясни през следващата седмица.

Още новини от България четете тук.