Лиляна Павлова: Благоевград е емблемата на санирането

Регионалният министър даде старт на строителните дейности на санирането на първия одобрен и финансиран блок по националната програма в града

23.06.2015 | 16:14 Редактор: Ирина Георгиева
Лиляна Павлова: Благоевград е емблемата на санирането

Благоевград ще бъде емблемата на България по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която даде старт на строителните дейности по саниране на първия одобрен и финансиран блок по националната програма в града. 

Министърът изрази радостта си, че реалното изпълнение на програмата стартира от най-активния град.

"Благодарение на огромния ентусиазъм на кмета г-н Атанас Камбитов, целият му екип и гражданите, които се включиха до момента, се оказахте най-смели въпреки антикампанията, която преживяхме." - подчерта Павлова.

Тя изрази убедеността си в добрия резултат и обясни, че той ще е видим за цяла България след 60 дни, какъвто е срока за реализация на строително-монтажните дейности. 

Министърът на регионалното развитие призова фирмата изпълнител да направи най-добрия проект, защото той ще е емблема за цялата страна.

"Важното е да направите такова показно, такъв пример, че другите да гледат от Вас и да действат. Който е пръв, прави пътеката и дава нивото, под което не бива да падаме, а само да надграждаме." - посочи още Павлова.

Тя призова живущите в блок 36 на ж.к. "Ален Мак" да бъдат съвестен граждански контрол и като контрольори на място зорко да следят изпълнителя да реализира качествено всички дейности по обновяването на сградата.

"Целта ни е след ремонта да постигнем 50% спестявания на енергия и да модернизираме облика на сградата, каквито са заложените цели и очаквания." - каза още министър Лиляна Павлова. 

Тя съобщи, че Благоевград е сред първенците по Националната програма, като до момента са одобрени 103 сгради за саниране. По думите й това значи допълнителен ресурс за града от около 60 млн. лв. само по правителствената програма за саниране.

"Пожелавам на кмета г-н Камбитов до края на година да успее да реализира успешно процедурите, за да може по-голямата част от тези 103 сгради да бъдат санирани." - каза Павлова.

"Надявам се програмата, която тази година се финансира с 1 млрд. лв. да стане двумилиардна, благодарение на активното изпълнение на тези проекти." - изрази надежда регионалният министър.