Неизрядните клиенти ще покриват разходите по изравнителните сметки за топла вода

Поправки в наредба удрят неизрядните клиенти на топлофикациите. Стар, повреден или липсващ водомер, както и отказ да пуснеш инкасатор вкъщи, може да натоварят сметката за топла вода с до 420 литра на денонощие на човек

11.06.2015 | 18:29 Редактор: Радослава Димитрова
Неизрядните клиенти ще покриват разходите по изравнителните сметки за топла вода

Четири групи клиенти на Топлофикация ще пострадат от новите текстове. Това са хората, които които не са осигурили достъп на проверяващите, както и тези, които нямат водомери, устройствата са повредени или стари или липсва пломба. Наредбата предвижда само те да заплащат изравнителните сметки на сградата, когато общият водомер е отчел повече потребление от сбора на индивидуалните. Когато е отчел по-малко, разликата ще се приспада само на изрядните абонати, които имат монтирани и работещи устройства. Солените изравнителни сметки за неизрядните клиенти ще могат да се обжалват в едномесечен срок след получаването им.

Промените влизат в сила от този отоплителен сезон. Те да бъдат отложени за следващия отоплителен сезон искат топлинните счетоводители, които още утре ще внесат предложението си в министерството.

„Ние ще искаме отлагане в наредбата за топлоснабдяване в частта, която касае изравнителните сметки. Смятаме, че това е абсолютно наложително поради факта, че голяма част от изравнителните сметки вече са стигнали до клиентите и те не са отразили промените, които току-що излязоха.“

Ако промените влязат в сила веднага, изравнителните сметки ще трябва да се изчисляват отново, което ще отнеме най-малко месец. Близо половината от сградите в София, които се обслужват от Техем, ще очакват пари от топлофикационното дружества показват изравнителните сметки. 50% от тях ще получат над 500 лева от дружествата.

Най-малък е процентът на сградите, които ще трябва да доплащат за използваната топлоенергия - 26 процента. Най-често сумите са между 250 и 500 лева. Около 250 сгради ще получат сметка за нула лева, която отговаря напълно на използваната енергия.

Подробности за предвижданите санкции и защо топлинните счетоводители поискаха те да бъдат отложени за следващия отоплителен сезон - вижте в репортажа на Анита Соколова и Димитър Розов: