Горанов: Ще бъдат атакувани всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността на КТБ

Установени са 180 прехващания, които ще бъдат атакувани

26.05.2015 | 13:35 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Ще бъдат атакувани всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността на КТБ

Всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността, ще бъдат атакувани, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров за необходимостта извършените прехващания с активи на КТБ да бъдат оспорени, предаде БТА.

Установени са 180 прехващания, които ще бъдат атакувани, отбеляза министър Горанов.

"Над 200 кредита са обявени за предсрочно изискуеми. На този етап са заведени осем дела за обявяване на относителна недействителност на прехващанията за над 4.6 милиона лева. Макар да нямаме прецедентно право, най-тежко и важно ще бъде първото решение по такова дело." - коментира Горанов.

Финансовият министър отговори и на въпрос за необходимостта от ангажирането на компания за международни разследвания по казуса "КТБ". Той обясни, че след покана на 29 април 11 компании са изпратили необходимите документи в срок и на 19 май вече има избрани два кандидата. До края на тази седмица се очаква преговорите да приключат и да има сключен договор. Двете фирми са от най-големите с опит в тази област.