Президентът отстъпи поста си за един ден на ученичката Росица Каралийска

Администрацията на президента се включва за четвърта поредна година в инициативата "Мениджър за един ден"

25.03.2015 | 15:20 Редактор: Ирина Георгиева
Президентът отстъпи поста си за един ден на ученичката Росица Каралийска

Президентът Плевнелиев отстъпи поста си за един ден на единадесетокласничката Росица Каралийска от 91-ва Немска езикова гимназия в столицата "Проф. Константин Гълъбов", в рамките на инициативата "Мениджър за един ден". Администрацията на президента се включва за четвърта поредна година в кампанията, която предоставя възможност на младите хора да участват пряко в работата на държавните институции.

"Президентската институция подкрепя всяка смислена инициатива, а няма по-смислена от тази младите хора "да превземат" институциите, да заемат най-високите постове в държавата и да зададат дневния ред, така че България да върви напред." - заяви президентът Росен Плевнелиев, след като представи приемника си за един ден.

Държавният глава подчерта, че общото между всички участници в инициативата е тяхната ясна позиция и желание да работят за /страната си.

"Всичко, от което можем да се поучим, ни движи напред и това ме доведе до президентския стол." - каза "президентът" за един ден.

Росица Каралийска благодари на институциите, които оказват подкрепа на младите хора и обяви, че първата й задача ще бъде да се запознае с функционирането и с екипа на президентската институция. Президентът Росен Плевнелиев и приемникът на държавния глава за един ден ще обсъдят възможностите за произвеждане на национален референдум, заедно с местния вот през есента на 2015 година.

"Убеден съм, че младите хора имат какво да кажат и е важно да ги чуем." - коментира президентът Росен Плевнелиев.

През деня учениците ще участват в работата на президентската институция в областта на здравеопазването и иновациите, икономиката, социалните политики, младежта и спорта, образованието, науката и гражданското общество и правните въпроси.

Началник на Кабинета на държавния глава за един ден е Райчо Райчев от 22-ро СОУ "Г. С. Раковски" в София. Йовчо Донев от МГ "Баба Тонка" в Русе е секретар на президента за един ден по здравеопазване и иновации. Секретар на президента за един ден по социални политики, младежта и спорта е Филип Янев. Цвета Димова ще подпомага държавния глава в областта на образованието, науката и гражданското общество. Джесика-Александра Туджарова е съветник на президента за един ден по правните въпроси, а по икономическите въпроси държавният глава ще се съветва с ученичката от русенското СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" Ванеса Аргирова.