Николай Ненчев: Трябва спешна утилизация на хиляди боеприпаси

Само за унищожаването на мините от Горни Лом са необходими около 7 млн. лв, изтъкна министърът на отбраната

22.03.2015 | 12:11 Редактор: Георги Стоянов
Николай Ненчев: Трябва спешна утилизация на хиляди боеприпаси

Инциденти като взривовете във военния завод в Иганово, разминал се без жертви и пострадали, и в завод "Миджур" в Горни Лом, където загинаха 15 души, показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия. Това означава необходимост от по-сериозен контрол.

Това заяви в предаването „Тази неделя” по bTV министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от Dnes.bg, след поредния взрив в склад за боеприпаси в България през последните години.

Още по темата

"Изключително съм обезпокоен", повтори неколкократно той. Принципал на държавното дружество ВМЗ е Министерството на икономиката, но под шапката на Военното ведомство също има редица подобни дружества, за които министърът изрази притеснение.

„При нас се съхраняват такива боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани в обозримо бъдеще”, обясни Ненчев.

Сред тях са мините от Горни Лом, за чието унищожение са необходими около 7 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета.

„Премиерът е изключително съпричастен”, увери Ненчев и допълни, че немска компания ще предостави камера, която утилизира без никакви последствия за хората и околната среда.

По думите на военния министър има всички основания настояването утилизацията на боеприпаси да се осъществява само в държавни предприятия и частните да нямат право на такава дейност.

"Всички 190 000 мини от завод „Миджур” са внесени от Гърция – една фирма е решила да прави бизнес, а сега МВР няколко месеца охранява мините на една частна фирма, което струва по около 60 000 лв. месечно", коментира Николай Ненчев и настоя, че тези разходи трябва да бъдат поети именно от фирмата-собственик на завода, а не от държавата.

Въпреки че разследването на причините за взривовете в склада на военния завод в Иганово тепърва ще се разследват, министърът посочи, че е възможно инцидентът да е провокиран от човешка грешка или независещо от работниците обстоятелство, но не изключи и хипотезата за евентуален саботаж.

Повече по темата може да научите в Dnes.bg.