Горанов предлага промяна в начина на изчисление на заплатите на депутатите

Ползването на средни величини не било добър измерител, коментира финансовият министър

06.03.2015 | 14:57 Редактор: Мариета Иванова
Горанов предлага промяна в начина на изчисление на заплатите на депутатите

Средните величини не са добър измерител за определяне на заплатите на депутатите, тъй като не отчитали реалното икономическо състояние на държавата, стана ясно от думите на финансовият министър Владислав Горанов. Пред журналисти в парламента днес той посочи, че трябва да се мисли за промяна на правилата при определяне на възнагражденията на народните представители, респективно на премиера, министрите и президента, предава БТА. Горанов е направил коментара във връзка с поисканата индексация на възнагражденията в съдебната система.

„Ако в една фирма в криза първо се уволнят секретарката и шофьорът и оттам средната заплата нарасне, това няма да мери реално благосъстоянието й“, даде за пример Горанов.

Той коментира още, че  не изпълнява Закона за съдебната власт, а спазва Закона за държавния бюджет, в който са определени и парите за съдебната власт.

"Как мога аз да кажа на ВСС, който е  ръководител на една от властите в държавата, че няма да изпълня Закона за държавния бюджет и мога с лека ръка да намеря отнякъде средства за индексациите. Ако те не могат в рамките на бюджета да го изпълнят, къде е моята вина, след като Законът за държавния бюджет при максимален размер на дефицита 3 на сто е гласуван от Народното събрание", отбеляза министърът.

Вижте още от коментара на министъра на финансите Владислав Горанов в парламента: