Всеки трети българин у нас има близък или приятел в чужбина

Едва 15% от населението на България има намерение да напусне страната за по-продължителен период от време

24.02.2015 | 15:18 Редактор: Ирина Георгиева
Всеки трети българин у нас има близък или приятел в чужбина

Всеки трети българин у нас има роднина или приятел в чужбина, сочат данни на сдружение "Тук-Там" и социологическа агенция ТНС ББСС. Според същото изследване близо 2 милиона българи живеят в чужбина, като над 3/4 от тях работят или учат в рамките на ЕС, сочи проучването, поръчано от неправителствената организация за българи, завърнали се от чужбина "Тук-Там" и изпълнено от маркетинговата агенция ТНС ББСС. Данните бяха оповестени от Мариела Вачева и Жоро Пенчев, членове на УС на "Тук-Там", заедно с регионалния директор на агенцията Марчела Абрашева на пресконференция. 

Според представителната извадка за страната, българите навън все по-често контактуват със семейството и приятели си, прибират се у нас по време на отпуск и инвестират заработените пари в българската икономика. След отварянето на границите през 2007-ма година и влизането на страната ни в ЕС, движението от и към България се е повишило и можем да говорим за позитивна нагласа сред близките и приятелите ни, които са решили да се развиват извън рамките на държавата ни.

Къде живеят българите в чужбина? (в проценти)

"Всеки трети от нас има приятел навън и ние не оставаме безразлични към този факт. Поне 3/4 от приятелите ни в чужбина работят и ние имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот.С това изследване ние поставяме основа на още по-задълбочена работа по нашите проекти като форум „Кариера в България. Защо не?“ и BG Careers Fair UK&Germany– кариерни форуми за българи в чужбина." - коментира Мариела Вачева.

"Фактът, че има повече мобилност на българските граждани е много показателен. Тук не можем да говорим за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние." - допълни Марчела Абрашева.

Друг позитивен фактор е дигитализирането на комуникацията между българите и техните близки в чужбина, като Skype е предпочитан начин пред телефона. Всеки четвърти българин пък се свързва с приятелите си посредством социални мрежи и платформи, което е показателно за пенетрацията на смарт услугите в България.

Колко често се прибират българите от чужбина? (в проценти)


"Само 15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната и това е много положителна новина за нас, тъй като казва, че хората очакват положителна промяна в България. Изследването сочи, че живеещите в чужбина продължават да общуват активно и все по-лесно с близките и приятелите си тук, което ни дава увереност, че те милеят за родината си и имат полза от усилията на Тук-Там да им предостави възможности да се реализират у нас." - обясни Жоро Пенчев.


ТНС ББСС е първата независима агенция за маркетингови изследвания в България, основана през 1991 г. Тя използва съвременни технологии за провеждане на изследвания, и като разнообразие и обхват на предлаганите продукти и услуги. Социолозите предлагат уникално портфолио от утвърдените в световен мащаб изследователски инструменти на глобалната верига ТНС, към която принадлежи българския офис. 

"Тук-Там" е неправителствена организация, която свързва българи с опит в чужбина. С основаването си през пролетта на 2008 година, сдружението вярва, че промяната тук зависи от нас и можем да я постигнем, черпейки опит и от там. Тук-Там създава общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят като организира проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост в България и в чужбина.