Земеделският министър ще сезира прокуратурата заради „Южен поток“

Поводът е продажба на земи от горския фонд във връзка с проекта

17.02.2015 | 17:42 Редактор: Мариета Иванова
Земеделският министър ще сезира прокуратурата заради „Южен поток“

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се ангажира днес по време на парламентарния контрол да сезира прокуратурата относно продажбата на земи от горския фонд за проекта "Южен поток-България", предава БТА.

Тя направи това в отговор на въпрос относно продажбата на 358 декара от горския фонд на проектната компания „Южен поток България“ АД на изключително ниска цена, почти 6,5 пъти по-ниска от реалната стойност, и при положение, че проектът е бил спрян.

За изграждането на газопровода "Южен поток" – България, комисия от Изпълнителната агенцията по горите е поискала промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии съгласно Закона за горите.

Промяна има в предназначението на 17 поземлени имота с обща площ 358, 6 дка в горски територии частна държавна собственост на територията на град Варна за довеждаща инфраструктура, уточни Танева.

За сделката са заплатени 7 млн. лева по банковата сметка на МЗХ. За компенсационно залесяване "Южен поток" е внесъл в законовия срок по сметка на Североизточно държавно предприятие-Шумен 377 хил. лева.

На 21 юли 2014 г. е сключен договор за покупка между "Южен поток" АД и МЗХ на имотите с променено предназначение, посочи Танева. Тя каза още, че в края на мандата на кабинета „Орешарски“ е изготвена пазарна оценка на седемнадесетте имота от независим оценител, за придобиването, на които заявителят е заплатил общо 13 200 хил. лв. с ДДС.

При вземането на решения от страна на МЗХ са спазени всички законови изисквания и процедури, посочи още министърът.

Взето е предвид и решение на МС, с което газопроводът "Южен поток" и отсечката, която ще се изгради на територията на България, е приет за обект с национално значение и като такъв е изключен с решение на Народното събрание от територията на имотите, попадащи в границите на устройствени зони А и Б по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Според вносителите на въпроса обаче сделката е неизгодна, защото от казаното излиза, че земята струва по-малко отколкото смяната на нейното предназначение. Това според депутата Мартин Димитров дава основание за две действия - сезиране на прокуратурата за извършване на сериозна проверка и в случай че получим официална информация от Русия за прекратяване на "Южен поток", да се потърсят законови механизми за разваляне на тази сделка, която по думите му очевидно е във вреда на националния интерес на страната.