Св.Боянова: Споразуменията за масивите и зелените плащания са подводни камъни в директните плащания

Преслав Панев, БАКЕП и Светлана Боянова в Инвестбук

27.01.2015 | 11:16 Редактор: Дориана Ранкова
Св.Боянова: Споразуменията за масивите и зелените плащания са подводни камъни в директните плащания

Коментар на Преслав Панев от БАКЕП и Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации на перспективите пред фермерите през 2015 в предаването на Bulgaria On Air Инвестбук с Дориана Ранкова.


Според Преслав Панев от БАКЕП през 2015 година ще има голям интерес към мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства, особено от зърнопроизводителите, за които прозорец не е имало от 4-5 години.

Мярката се очаква да стартира в края на март 2015, както обяви заместник министърът на земеделието и храните Грудев.

Процесът на залагане на условията в наредбите трябва да бъде стартиран максимално бързо.

Проблемът идва от изискването на данъчна декларация, която се подава до края на март.

За големи производители това ще се случи в края на срока, коментира Панев, което създава неудобство за кандидатстването и риск.

Той смята, че за отварянето на прозорци за кандидатстване не е от значение времето, за което се отваря прозореца, а предварителната информация, че това ще се случи. Иначе рискуваме много от проектите да имат проблеми.

За мярка 6.1 Млад фермер също интерес ще има, но въпросът с прозорците и липсата на знание все още за каква сума ще бъдат разглеждани проекти стои и тук на дневен ред. Преслав Панев коментира, че почти няма риск за бюджета заради отварянето предварително на мерки за кандидатстване.

Според него точно определение за иновация не е посочено все още (за иновативни проекти ще се получава допълнително финансиране до плюс 10%).

Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации, обаче коментира, че условията за иновация са конкретно заложени в програмата. Темата според нея е изяснена и всеки, който кандидатства е длъжен да прочете условията. Иновациите се градят на обединения между организации.

 

Директни плащания

Светлана Боянова коментира, че вече бяха приети на първо четене измененията в Закона за собствеността и ползването в Комисия по земеделие, които казват, че до 1 март неиздадени заповеди за споразумение от областните дирекции могат да се издадат. Боянова пояснява, че това означава, че там където може да се направят споразумения за масивите за ползване и в момента, трябва да се направи, за да могат да се заявят реално площите.

Това засяга белите петна, които задължително се заплащат, за да се направи необходимото споразумение. Промени за договори за наем и аренда, допълни Боянова, могат да се правят до края на кампанията. Докато споразуменията трябва до 1 март трябва да са изрядни.

Като втори подводен камък тя вижда зелените плащания. Защото, за да отговорят на изискванията, трябва да се направят промени на вече сложени култури. По нейно мнение късно стопаните разбират как трябва да се възползват от директните зелени плащания.

Цялото интервю в предаването Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: