Правителството ще успее, ако успее и съдебната реформа

Възможна е кандидатурата на Борисов за президент

18.01.2015 | 14:31 Редактор: Ирина Георгиева
Правителството ще успее, ако успее и съдебната реформа

Ключът към успеха на сегашното управление е съдебната реформа, заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова пред БНР.

"Мисля, че има консенсус, че съдебната реформа трябва да се случи. Големите разминавания започват и ще продължат за начина, по който тя трябва да се случи." - поясни Бъчварова, предаде Dnes.bg

Управляващата коалиция не изключва възможността отделните партии да създават собствено мнозинство в парламента по различните рефрми, смята Бъчварова.

Бъчварова заяви, че няма реформа, която да носи смисъл, без спрямо нея да има негативна обществена реакция. 

"От миналата седмица има вече конституиран Съвет за развитие. Това е един орган към МС, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси на коалицията, които са свързани със стратегическото развитие – той така беше и създаден този съвет през първият мандат на ГЕРБ. Аз съм председател на съвета и в този смисъл това е една от моите отговорности и от моите приоритети" - уточни Бъчварова.

Вицепремиерът разчете визити на държавният секретар на САЩ Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас като заявяване на категорична покрепа към правителството и премиера Бойко Борисов.

Бъчварова заяви още, че именно премиерът Борисов е човекът, спрял трите енергийни проекта – АЕЦ „Белене”, нефтопроводът „Бургас-Александруполис” и газопровода „Южен поток”. По този начин според нея Борисов е дал силен сигнал към външните ни партньори. По думите на Бъчварова България е показала, че има последователна политика спрямо Русия, на която до скоро сме били скрит съюзник.

Румяна Бъчварова коментира и евентуалното участие на премиера Борисов в президентските избори. Бъчварова заяви, че към момента е неуместно да се обсъжда подобна кандидатура, тъй като до вота има близо година и половина. Въпреки това тя беше категорична, че кандидатурата на Борисов е възможна.