Жертви в снега в Северозападна България

Мъж почина в колата си, друг – на двора

30.12.2014 | 14:20 Редактор: Мариета Иванова
Жертви в снега в Северозападна България

Студеното време и непроходимите пътища в резултат на силния снеговалеж доведоха до смъртта на трима души в Северозападна България.

56-годишен мъж от Враца е починал в колата си, блокиран в снежните преспи край Алтимир. Друг-на 90 години, паднал в преспа на двора си в село Бързина и снегът го затрупал. Починал от измръзване, съобщава Dnes.bg, позовавайки се на информация на bTV.

По-рано днес стана ясно, че болна жена е починала в линейка, която не е успяла да преодолее преспите от Вълчедръм за Лом. Така жертвите на снега и студа стават три.

Сигналът за починалия в колата си врачанин е получен на телефон 112 в 20:41 часа вчера. Според съобщението на човека му прилошало, докато бил блокиран в преспите. В района те достигали 1,5 метра.

90-годишният мъж, който починал в снега на двора си, живеел сам. Той бил болен и полусляп. Излязъл до тоалетната на двора, но паднал. Вероятно не е успял да стане и силният сняг го затрупал.

Заради снега и студа в Монтана, Враца и Ловеч беше обявено бедствено положение. По обяд беше съобщено, че обстановката се нормализира. Въпреки това бедственото положение остава в сила.

Десетки автомобили, камиони, семейства деца са били блокирани в ледения капан на пътя Враца – Козлодуй. Има и сигнали за бедстващи автобуси край Алтимир.

Областният управител на Враца призова жителите на областта да следят актуалната информация за състоянието на пътищата на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" и да предприемат пътувания само при неотложни обстоятелства.
По данни на Областния щаб по сигурност и защита на населението преспите в някои пътни участъци са достигали до 4 метра, а скоростта на вятъра е била 100 километра в час.