Лекарите подписаха НРД за 2015

20.12.2014 | 15:14
Лекарите подписаха НРД за 2015

Извънредният лекарски събор реши да подкрепи Националния рамков договор за 2015, съобщи БЛС.

Делегатите подкрепиха документа с условие - да се изпълнят исканията по отношение на цените до 29 декември.

Председателят на БЛС д-р Райчинов прогнозира, че надзорният съвет на НЗОК вероятно няма да се събере до края на годината, за да приеме договора.


Със 155 гласа 62-ят извънреден събор на БЛС даде мандат на ръководството за подписване на текстовата част с приложенията, 12 гласуваха „против”, а 4 бяха въздържали се.

"За подписването на цени и обеми мнозинството от делегатите гласува, че се дава мандат „само в случай, че исканията на БЛС, представени на преговорите с Надзора на касата, бъдат изпълнени в срок до 29 декември.” В противен случай, тази част от Рамковия договор няма да бъде подкрепена с подписите на БЛС" - се казва още в решението, цитирано на сайта на БЛС.

Още по темата

Лекарският съюз иска завишение с около 10% на ПИМП /първична извънболнична медицинска помощ/ и с един лев за прегледите в СИМП /специализирана извънболнична медицинска помощ/ с цел стимулиране на медиците да се грижат по-добре за пациентите си.

Всички условия по решението на БЛС - вижте на сайта на организацията.

 

Министърът на здравеопазването обясни преди това пред Лекарския съюз вчерашното решение на парламента за финансирането на сектора.

Петър Москов каза, че догодина болниците ще разполагат с 95% от всичко фактурирано през 2014, която е била на големи преразходи. Според него липсата на контрол насочва вниманието върху начина на работа на НЗОК – от оперативната й работа до назначаването на директорите на районните каси.

 

62 извънреден събор на БЛС

Министър Москов иска да планира и осъществява политиките на държавата заедно с Лекарския съюз, съобщи самият той на извънредния 62-ри събор на БЛС, който се провежда на 20 декември.

Съборът започна работа в присъствието на 235 делегати, които обсъждаха Националния рамков договор за 2015.

„Благодаря за конструктивната позиция на Лекарския съюз, философията на Министерството на здравеопазването е, че политиките трябва да се съгласуват с гилдията”, каза министър Москов и призова делегатите на Събора да дадат мандат на ръководството на Лекарския съюз да подпише Рамковия договор за 2015 г., за да влезе по този начин като страна от споразумението за стабилност през идната година, съобщава БЛС.

 

Контрол

Още по темата

Вчера пред парламента министър Москов каза, че „Индиана Джоунз и Лимончо източват Здравната каса“.

„Еди кое си име – той е с апендицит, но приет по пътека перитонит. Следващият – апендицит, но приет по пътека перитонит. Следващият – стационарно приет по пътека един какво си“, каза Москов, цитирайки документи, предадени на Инспектората на МЗ от една от големите болници, които обеща да предаде на прокуратурата.

Същевременно министърът на здравеопазването каза тази седмица, че когато една болница работи, трябва да се стимулира.

Още в репортажа на Васил Детелинов.

 


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма