До седмица ВСС ще реши дали съдия Румяна Ченалова е нарушила етичните норми на съда

Съдия Румяна Ченалова се обяви за жертва на съдебната реформа

08.12.2014 | 19:22 Редактор: Васил Детелинов
До седмица ВСС ще реши дали съдия Румяна Ченалова е нарушила етичните норми на съда

Висшият съдебен съвет ще проверява как съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова е получила делото за несъстоятелност на двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп". Миналата седмица в телевизионно интервю, френският посланик Ксавие Ла Пер дьо Кабан обвини Ченалова, че тя лишава двете фирми от правото да управляват и да се разпореждат с имуществото си, макар те да са платили дълговете си. Това право тя прехвърля на синдика. Днес на безпрецедентно публично заседание етичната комисия на ВСС изслуша съдия Ченалова. Ще се проверява и дали назначения по делото синдик Панайот Велков е бил назначаван и друг път от съдия Румяна Ченалова. Самата тя се обяви за жертва на съдебната реформа. Има ли нарушение на етични норми кадровиците на съдебната власт ще обявят на 17 декември.

Във Висшия съдебен съвет съдия Румяна Ченалова дойде с 2 чанти. По думите й, те били пълни с писмени доказателства около делото за несъстоятелността на двете дъщерни дружества на френската фирма. Миналата седмица в телевизионно интервю, френският посланик Ксавие Ла Пер дьо Кабан обвини Ченалова, че тя лишава двете фирми от правото да управляват и да се разпореждат с имуществото си, макар да са платили дълговете си. Това право тя прехвърля на синдика. Пред кадровиците на съдебната система днес съдия Ченалова се защити с документи, според които българските компании се опитвали да прикрият лошото си финансово състояние от компанията майка, за да може тя да продължи да ги финансира. Пасивите на двете фирми били 9 милиона лева, а активите минус 2 милиона лева, като над 1 милион и половина дължали на държавата под формата на данъци и осигуровки. Преди изслушването Ченалова се обяви за жертва на съдебната реформа и коментира изказването на френския посланик.

„Аз мисля, че г-н посланика е заблуден. А кой гое заблудил и защо, това мисля,че ще се разбере. Тъй като вероятно нямам стабилен гръб, както се твърди и не отговарям на нападките аз се оказах една много добра мишена. Идеята не е в това съдията Ченалова това е правила, това е извършила правилно или не, а идеята е видители съдията Ченалова по реда на „случайното“ разпределяне на делата получава важни дела. Това е важно трябва, да видим кой извършва товара случайно разпределяне и защо ВСС мълчи.“-каза съдия Румяна Ченалова.

 

Пред етичната комисия Ченалова обясни, че за първи път назначава синдика Панайот Велков. Избрала го, след като видяла как работи по случая с ТВ7. Очаква се до седмица комисията да излезе със становище по случая със съдия Ченалова. Ще съберат информация от системата за случайно разпределяне на делата, инспектората към ВСС, прокуратурата и фирми, засегнати от работата на синдика.

 

 „Ние ще вземем решение на фактите, които установим независимо дали това удовлетворява френския посланик или не. Борбата с гнилите ябълки е нещо, което перманентно трябва да се върши. Гнили ябълки има в съдебната система, както във всяка друга обществена сфера.“-обясни председателят на етичната комисия към ВСС  Ясен Тодоров.

 

От висшия съдебен съвет отказаха да коментират поисканата им оставка от председателя на ДСБ Радан Кънев. По думите на Ясен Тодоров оставката щяла да донесе нестабилност на съдебната система.

Репортаж на Васил Детелинов.