С наближаващия празник “Никулден” и засиленото предлагане на риба на пазара, контролните органи засилиха проверките в обектите, където се предлага риба и рибни продукти, съобщиха от МЗХ. Целта на проверките е ограничаването и недопускането продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите. Проверките се правят от представители на БАБХ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, в цялата страна.
Заедно с експерти на МЗХ, Агенцията по храните и Агенцията по рибарство и аквакултури, представители на медиите наблюдаваха проверките в три обекта в град София. В специализираните магазини не бяха констатирани нарушения.
Основни моменти при проверките са:
Експертите съветват:
- рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост
- люспите - трябва да са гладки и блестящи
- слузта - бистра, без неприятна миризма
- очите – изпъкнали с блестяща корнея
- хриле – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят