Засилени проверки за качеството на рибата преди Никулден

Какво съветват експертите?

02.12.2014 | 16:25 Редактор:
Засилени проверки за качеството на рибата преди Никулден
Засилени проверки за качеството на рибата преди Никулден

С наближаващия празник “Никулден” и засиленото предлагане на риба на пазара, контролните органи засилиха проверките в обектите, където се предлага риба и рибни продукти, съобщиха от МЗХ. Целта на проверките е ограничаването и недопускането продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите. Проверките се правят от представители на БАБХ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, в цялата страна.

Заедно с експерти на МЗХ, Агенцията по храните и Агенцията по рибарство и аквакултури, представители на медиите наблюдаваха проверките в три обекта в град София. В специализираните магазини не бяха констатирани нарушения.

Основни моменти при проверките са:

  • наличие на документи за произход на рибата
  • спазване на изискванията за съхранение (разделно съхранение и температурен режим на съхранение)
  • етикетиране
  • срок на годност
  • хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол

Експертите съветват:

  • Да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)
  • Какво да проверяваме при закупуване на риба – външен оглед:

​- рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост

- люспите - трябва да са гладки и блестящи

слузта - бистра, без неприятна миризма

очите – изпъкнали с блестяща корнея

хриле – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят