Митов: Единството на ЕС е ключово за сигурността на общността

Около това мнение се обединиха българският външен министър Даниел Митов и посланикът на Естония за България Томас Кук

24.11.2014 | 19:51 Редактор: Мариета Иванова
Митов: Единството на ЕС е ключово за сигурността на общността

Изправените сме пред общи предизвикателства и е изключително важно Европейският съюз да продължи да бъде единен и солидарен по въпроси, които касаят неговата сигурност. Около това мнение се обединиха на днешната си среща министър Даниел Митов и Томас Кук, посланик на Естония в България със седалище Вилнюс, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Енергийната диверсификация е ключов аспект от сигурността, е посочил външният министър. В този смисъл той изтъкнал още, че изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция е от изключителна важност, както за нашата страна, така и за ЕС като цяло.

Подготовката на ротационното председателство на ЕС през 2018 г., споделянето на експертиза по отношение на разработването на електронно правителство и електронно управление, както и изграждането на Европейски енергиен съюз са били друга част от темите във фокуса на разговора между министър Даниел Митов и посланик Томас Кук.

Ключово за подготовка на предстоящото през 2018 г. председателство на Съвета на ЕС е активизирането на двустранните отношения между Министерствата на външните работи на двете страни, споделят още министър Митов и посланик Кук. И двамата са оценили тристранните консултации Великобритания-Естония-България, проведени в началото на ноември в Лондон, като добре функциониращ работен механизъм.

По време на разговорите е обсъден и въпросът за сътрудничеството между страните в областта на модернизиране на дейността на администрацията и електронното управление. Министър Митов е подчертал, че България проявява траен интерес към опита на Естония в електронното управление. И двамата са изразили съгласие, че сътрудничеството между страните от 2011-2012 в областта трябва да продължи.