Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ

Борисов не отговори и на въпроса дали ще върне мандата.

05.11.2014 | 11:38 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев връчва мандат за съставяне  на правителство на ГЕРБ

Президентът Росен Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, номиниран за кандидат за министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група. Това ще се случи след края на консултациите на държавния глава с политическите сили следобед.

От края на миналата седмица държавният глава  обсъжда поотделно с представителите на АБВ, БДЦ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ДПС приоритетите на 43-тото Народно събрание и преговорите за съставяне на кабинет.

Очаква се в новия кабинет ще има трима вицепремиери и 18 министри.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запази мълчание пред медиите пред централния вход на президентството, където Плевнелиев трябва да проведе последната си консултация. Борисов не отговори и на въпроса дали ще върне мандата.

Междувременно ПФ, ГЕРБ и РБ провеждат тристранна среща в Народното събрание. Повод за нея е декларацията на ПФ от ноември, в която партията заявява, че не подкрепя програмна декларация на правителство, в която отсъстват нейните основни приоритети. Председателят на ПФ, Валери Симеонов обяви, че партията подкрепя всички решения, които са полезни за България.

От АБВ също не намериха своите идеи в програмната декларация. Председателят на партията, Ивайло Калфин обяви, че ако ГЕРБ и РБ приемат предложения на АБВ, партията ще подкрепи правителството на реформаторите и най-голямата политическа сила. По всяка вероятност ще се проведат тристранни преговори и с АБВ.

Гласуването на новото правителство се очаква в петък - 7 ноември.