Григорий Вазов: Партиите трябва да мислят за сериозен 4-годишен мандат

Политическите претенции са нормални, коментира ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси

09.10.2014 | 10:57 Редактор: Мариета Иванова
Григорий Вазов: Партиите трябва да мислят за сериозен 4-годишен мандат

Политическите лидери в момента са достатъчно разумни да вземат необходимото решение, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов по повод предстоящите преговори за формиране на кабинет. По думите му претенциите на политическите партии в момента са напълно нормални.

„Отново нашите политици смятат, че на масата има някаква хубава баница  и всеки си прави сметка да вземе някакво парче повече от другите. Това са политическите аспекти, но и икономическите са сериозни“, коментира доц. Вазов.
По думите му е грешно да се поставя някаква хоризонт на следващото правителство.

„Тук трябва да се мисли за един сериозен 4-годишен период, за едно сериозно управление, което да поеме всички политически и икономически аспекти на страната. Това се надявам политиците да го знаят, защото тези внимателни прогнози да МВФ, декември няма да бъдат толкова внимателни и нещата ще бъдат изключително сериозни“, посочи доц. Вазов.

Припомняме, че преди ден – на 8 октомври, МВФ понижи прогнозата си за ръст на БВП на България за тази и следващата година.

Още по темата

На въпрос на водещия Иван Нончев дали е възможна широка коалиция в управлението въз основа на ключови приоритети по примера на Германия, доц. Вазов подчерта, че „ние виждаме нещо, прочитаме нещо и искаме да веднага да го приложим, без да виждаме аспектите в дълбочина“.

Ректорът на Висшето училище по застраховане посочи, че ако бъдат разгледани икономическите програми на влизащите в парламента партии само при две от тях има ясно разграничаване. - „Едната е БСП. Те никога няма да отстъпят по определени икономически аспекти в програмата си. Това би означавало да изчезнат. Другите са „Атака“, които имат крайни позиции. Всички останали нямат някакви сериозни икономически различия в програмите на партиите си“, посочи доц. Вазов.