10 млн. лв. ще струва контролирания вот, данни на Института за развитие на публичната среда

Какъв е потенциалът на тези пари, ако се използват законно, за полезна кауза?

05.10.2014 | 12:23 Редактор: Пролетина Съботинова
10 млн. лв. ще струва контролирания вот, данни на Института за развитие на публичната среда

Около 200 хил. граждани се очаква да продадат гласа си в изборния ден.

Това сочат данни на Института за развитие на публичната среда. Според проучването политически партии ще платят общо около 10 млн. лв., за да си осигурят нужния брой гласоподаватели.

10 милиона лева е годишният бюджет на Фонда за лечение на деца в чужбина.

С част от парите вече се осигури лечение на 980 деца в чужбина и страната.

С колосалната сума може да се помогне на още 1300 деца да получат качествено лечение и да се запълнят други пробойни в детското здравеопазване.

"Както са моите изчисления ще помогнем на 1300 деца, ако имаше още толкова пари може да помогнем на още толкова.

Тези пари може спокойно да отидат за лекарства на децата, за химеотереапия, за неразрешените лекарства, които също са за редките болести.

Защо не направим една чисто детска болница, в София нямаме детска болница, във всички големи градове в Европа има детска болница.

С 10 милиона лв. поне ще можем да оборудваме една и да се развива в последствие" - смята Павел Александров, шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Освен здравната ни система, пред провал е и енергийната. Рязкото повишение на цената на тока с близо 10% ще увеличи броя на социално нуждаещите се от енергийни помощи. Само през юни социално слабите семейства бяха над 500, с повишената цена на тока се очаква броят им да се увеличи.

"Kакво може да се сключи с тези 10 млн.лв.,те могат да стигнат до някъде да покрият енергийните нужди на тези над 500 хил. семейства, които имат нужда от енергийни помощи.

Ако приемем, че до края на година са необходими 3, 4 млн. лв., ще приемем че до края на зимата ще са необходими около 10 милиона.

С тези помощи, когато се раздават в пари се злоупотребява, трябва да се дават в натура, дали ще бъдат във ваучери, с които да се заплаща електро- или топло енергия, горива, но нека не да бъдат пари" - заяви Божидар Митов, председател на НСФЕБ.

10 милиона лева е значителна сума и за инвестициите, свързани с капиталовия пазар, смята Тихомир Каунджиев.

С тази сума може да се купи 1% от актива на най-голямата фармацевтична компания у нас и 15% от Фонда за недвижими имоти у нас.

"При по-малки компании може да се стигне до 5% от компаниите. Ако имаме продавач с такъв портфейл, бихме купували образно казано книжа на такава равностойност в рамките на една година." - инвестициония посредник Тихомир Каунджиев.

Равносметката – вместо политическите партии да се надпреварват с какви суми да купят доверието на обществото, те по-лесно биха спечели гласа му, ако дадат на децата му достъп до качествено здравеопазване, подпомогнат бедните или просто вземат добри бизнес решения.

Повече в следващото видео: